"Единственият начин да се разчита на съдебната система, е човек да ползва услугите й и да не си мълчи, когато тя не работи добре. Преди да имаме работещ съд обаче, трябва да имаме работеща прокуратура."

Това заяви пред БТВ зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. По думите му в работата на държавното обвинение има много какво да се промени. 

"Поне гражданите и професионалистите до голяма степен не остават с впечатление, че прокуратурата си върши работата качествено и точно", обясни той.

"Често остават съмнения, че някои лица се възползват от политически чадър, някои лица се възползват от икономически чадър, който прокуратурата е разпънала над тях", коментира Пектов.

Запитан - така ли е в действителност, Петков отговори, че не може да се коментират казуси, без да се познават в детайли, но категорично остават такива съмнения.

"Съдебната реформа обаче не трябва да започва от едно конкретно място, трябва да започне от много конкретни места, иначе няма да започне никога", каза още зам.-министърът.

Според него реформата трябва да започне в структурата на ВСС, в съда, в прокуратурата, в конкурсите.

"Това, че съдебната власт е независима, не означава, че трябва да бъде безконтролна. Нещо в организацията на работа на ВСС куца", добави той и посочи, че кадровият орган трябва да бъде разделен на две камари и да работи на сесии.

Именно последните две предложения са сред основите на внесената в парламента съдебна реформа. И ако първото подлежи на дискусия (макар че то почти сигурно означава в евентуалната прокурорска колегия да има повече представители на парламента отколкото обвинители), то второто среща направо ожесточена съпротива. Тя идва както от прокурорските среди, така и от други членове на настоящия ВСС.

Зам.-правосъдният министър смята и че трябва да бъдат наложени дисциплинарни наказания за шефката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и на заместничката й Богдана Желявска.

"Аз недоразумения със съдия Желявска нямам, макар и формално тя да твърди, че иска някаква реформа в съдебната система да се случи. Тя иска да се случи реформата, нои  смята, че и сега системата работи добре. Правосъдното министерство не е отправяло хули срещу нея", посочи Птков по повод обвиненията на Желязка, че е хулена. 

маше проверка на ВСС, която установи, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана. Начинът е такъв, че не остават следи в системата, а само съмнения. Единственото разумно обяснение за делото за КТБ е манипулация", каза още зам.-министърът и допълни, че лично той имал съмнения, че "нещо около това дело не е наред"

По думите на Петков Желявска не е имала право да дава достъп до служебния си акаунт на съдебните помощници - каквото бе нейното обяснение за това как борави със системата за случайно разпределение на делата.

На въпрос трябва ли да има оставки в СГС и ръководството му да си отиде, зам.-министърът отговори:

"Трябва да има дисциплинарна отговорност, наказания за Янева, и за Желявска".