Русия преговаря с Европейския съюз да вдигне наложена преди една година санитарна забрана за внос на живи прасета и свинско месо от неговите страни-членки, съобщи днес говорител на Европейската комисия.

Забраната е в сила месеци преди Русия да наложи ембарго върху вноса на европейски земеделски продукти и храни в отговор на западните санкции заради подкрепата ѝ за етническите руски сепаратисти в Украйна.

Европа прие санитарната забрана като политически мотивирана в отговор на политиката на ЕС на източно партньорство, която включва споразумения за свободна търговия с бивши съветски републики като Украйна, Грузия и Молдова. 

Русия обаче се позова на зараза по свинете в Литва, макар ЕС да я увери, че става дума за локализирано и изолирано огнище сред диви прасета, което не засяга свиневъдните ферми. Санитарно-хигиенните норми в ЕС са сред най-взискателните в света.

"За момента не бих го нарекъл "споразумение", но имаше някои контакти между службите на Европейската комисия и ветеринарните служби на руските ни партньори в Берлин, по време на Международната зелена седмица", съобщи днес Енрико Бривио, говорител в Европейската комисия по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

"Резултатите бяха положителни и би трябвало да позволят възстановяване на износа на някои продукти за Русия", добави той, уточнявайки, че практическото прилагане на договореностите е въпрос на дни.

През юни ЕС отнесе въпроса за руската санитарна забрана пред Световната търговска организация, след като европейските износители на свинско бяха загубили 580 милиона евро от нереализиран износ. ЕС изнася една четвърт от свинското си за Русия, което през 2013 година беше на стойност 1,4 милиарда евро.

В края на януари 2014 година Русия наложи забраната, позовавайки се на четири случая на африканска свинска треска открита в диви прасета в Беларус и в Литва. ЕС оспори забраната като дискриминационна, необоснована и непропорционална.

Това стана, докато протестите в Украйна срещу тогавашния проруски президент Виктор Янукович ескалираха заради отказа му под натиск от Москва да подпише споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС. Успоредно с протестите отношенията между Русия и страните от източното партньорство на ЕС се обтегнаха.

Руските власти реагираха със серия търговски забрани - върху млечните продукти от Литва и върху спиртните напитки и вината от Молдова. Те подложиха на обстойни митнически проверки влизащите от Украйна камиони, предизвиквайки дълги опашки по границите.

В отговор на европейските санкции заради разпалването на сепаратистката криза в Украйна Русия наложи през август миналата година реципрочна забрана върху вноса на земеделски продукти и храни от ЕС, причинявайки годишна загуба за неговите износители от общо 5,8 милиарда евро.