Китайската икономика е нараснала с най-нисък темп от 24 години през 2014 г., след като цените на недвижимите имоти паднаха, а бизнесът започна да се задъхва от дълговото бреме, съобщи Ройтерс. Втората по големина икономика в света е увеличила своята продукция със 7,4% през м.г., което е малко под заложените от Пекин 7,5%. През последното тримесечие на 2014 г. ръстът е 7,3% на годишна база.

По-нататъшно забавяне на китайската икономика може да заплаши възстановяването на глобалния растеж заради ролята, която държавата има в пазара на суровини и производството на високотехнологични изделия.

След като преди седмица Световната банка понижи прогнозата си за ръст на глобалната икономика, днес и Международният валутен фонд (МВФ) направи подобна преоценка. Според организацията ръстът ще е само 3,5% при очаквани през октомври м.г. 3,8%.

Новите фактори, които подкрепят растежа, като евтините петрол, евро и японска йена, са туширани от негативното влияние на остатъчния ефект от кризата и ниския потенциал за ръст в много икономики, коментира главният икономист на МВФ Оливие Бланшар.

Бланшар смята, че Организацията на страните-износителки на петрол няма да намали продукцията на енергийната суровина, което ще води до спад на цените. Той очаква петролът в един момент да започне да поскъпва, но котировките да не достигнат тези от преди 6 месеца, когато барелът струваше около $ 100.

МВФ повиши прогнозата си за ръст на икономиката на САЩ от 3,1% на 3,6% през тази година.