В неделя премиерът Бойко Борисов обяви пред сбирка на женския отдел на  ГЕРБ, че на задаващите се догодина президентски избори може да се помисли за жена държавен глава. С което предизвика доста коментари. Днес той вече бие отбой: Ах, Жулиета, това беше само шега (както се пее в популярна песен). "Какво друго да кажа в зала, пълна с жени", обяснява се Борисов. От разяснението излиза, че за премиера и баш лидер на ГЕРБ жени е равно или на дебили, или в най-добрия случай на много малки деца. Които имат нужда от залъгалки. Както един наблюдател отбеляза: "Ако беше в зала, пълна със свинари, означаваше ли, че ще обещае следващият президент да е свиня?" Всъщност да се избере свиня, може би е по-лесно, отколкото да се избере жена.

Борисов обича да е заобиколен от жени. По възможност работливи, усърдни и ненабиващи се. Обича и да се снима с почитателки на средна възраст, които го гледат с обожание. Дотук. 

Сега Борисов усилено бие отбой - може да е жена, може и да не е. Вероятно за да не се стресира настоящия президент Росен Плевнелиев, който вярно служи на партията майка. Освен това в някакъв по-широк прочит Плевнелиев отговаря на условието "може да е мъж, но може и да не е". Просто да припомним негови вече позабравени признания, че в минал живот е бил ирландска пастирка. Така че и сега някои страдащи феминистки може да се почувстват удовлетворени - женското начало не е съвсем пренебрегнато на президентския пост в България. Засега българското най-близко приближаване е с третото място на Меглена Кунева като кандидат-президент през 2011 г. 

Миналата година Интерпарламентарният съюз извади статистика, че само 21,8% от депутатите в националните законодателни събрания са жени, дами са само девет от 152-ма държавни глави. Може би с избора на президентката на Хърватия Колинда Грабар Китарович балансът малко се е подобрил. За момента избраната на няколко седмица Китарович е направила добро впечатление най-вече със снимките си по бански. Но и това не е малко за първоначално разведряване на обстановката. Пак с акцент върху външния вид е коментирана и социалистическата кандидатка за държавен глава на Полша Магдалена Огурек.

Независимо от външния им вид  (ако са привлекателни - за жените на висши постове детайлно се обсъжда дължината на полите, токчетата и деколтетата, ако са недотам хващащи окото, дамите търпят критики, че са по мъже от мъжете и т. н.) жените начело на държавата обикновено правят силно впечатление, а много от тях се записват и като едни от най-силните държавници.  Сегашната канцлерка на Германия Ангела Меркел от години е в групата на най-силните световни лидери. За 2014 г. тя беше обявена от "Таймс" и за човек на годината - без изненади. В Бразилия Дилма Русеф е втори мандат на президентския пост. В Южна Америка компания й правят аржентинската президентка Кристина Кирхнер,  в Чили - Мишел Бачелет, в Коста Рика до май 2014 г. начело беше Лаура Чинчиля. Иначе считаният за мачистки континент излъчва и първата жена президент в света  - Изабел Перон. Това е третата жена на Хуан Перон, за която той се жени след смъртта на легендарната Ева Перон. 

"Желязната лейди" на Литва Далия Грибаускайте беше преизбрана за втори мандат през 2014 г. Пак Кън Хе, която също е втори мандат на поста си в Южна Корея през 2013  и 2014 г. е посочвана от сп. "Форбс" за най-влиятелната жена в Източна Азия.  В Африка Елен Джонсън Сърлиф е начело на Либерия от 2006 г.

В северната част на Европа предпочитанията към дами начело на държавата е по-осезаема. През последните 20-итина години държавен глава от женски пол  е имала Латвия - Вайра Вике- Фрайберга, Финландия - Таря Халонен. Ирландия може да се отчете с две женски имена на този висш държавен пост - Мери Робинсън и Мери МакАлийз. Точно в Ирландия през седмицата реагираха на израелски ултраортодоксален вестник, който реши, че жени лидери нямат място на марша в Париж. И премахна с фотошоп германската канцлерка Ангела Меркел, дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини и кметицата на Париж Ан Идалго. Обяснението - жените трябва да бъдат скромни.  Ирландският уеб сайт Waterford Whispers реши да предложи нов прочит на същата фотография - този път обаче липсваха всички мъже. На снимката бяха оставени само трите жени - Меркел, Могерини и Идалго.

Както зад всяка шега и тук прозира истината - за по-слабото представителство на жените във властта. Да си припомним друга снимка, този път made in BG по време на консултациите за сформирането на правителство, която беше широко обсъждана. На нея лидерката на ДБГ Меглена Кунева и шефката на парламента Цецка Цачева бяха застанали прави, в позиция "мирно", докато всички присъстващи мъже начело с Бойко Борисов се излягаха по диваните. Вярно, беше запечатан само някакъв момент, но широката реакция показа, че понякога случайността е само привидна. 

Така или иначе жена президент няма да е най-страшното нещо, което може да ни се сполети. На страните с подобна практика нищо по-лошо или необичайно не им се е случило от това, че дама е заемала този пост. Най-много да спечелят повече уважение.