Принципни позиции развалиха готвената отдавна коалиция между партията на треньорката по художествена гимнастика Илиана Раева Обединена България и Християндемократическата партия на Ирина-Абаджиева-Репуц.

Преди месец, на специална пресконференция двете дами обявиха, че обединяват формациите си за уастие в предстоящите избори за Европейски парламент. В обединението трябваше да влезе и Социалдемократическата партия на Тодор Барбалов. Бе оповестено, че коалицията ще се казва КОД (Коалиция Обединени демократи). 

Днес обаче от пресцентъра на Национално свижение за стабилност и възход (НДСВ) пристигна изненадващо прессъобщение, в което се казва, че бившата царска партия, оглавявана сега от евродепутатът Антония Първанова ще щурлува ЕП заедно с формациите на Илиана Раева и Тодор Барбалов. За обединение с християндемократите не се споменава. Коалицията ще се казва КОД, както първоначално и бе обявено.

Пред Клуб Z Ирина Абаджиева-Репуц коментира, че партията й се е оттеглила от бъдещото формирование заради принципния въпрос към кое европейско семейство ще се причисли. Християндемократите са част от Европейската народна партия (ЕНП), а НДСВ - към европейските либерали (АЛДЕ).

"Когато с Илияна Раева обявявахме, че влизаме заедно в коалиция за евровота, формацията й още не беше започнала да води преговори с тази на Антония Първанова", каза Репуц."Ние принадлежим към ЕНП, не можем да събираме играчи за друг отбор", допълни лидерът на християндемократите у нас. 

Че коалиция КОД ще се причисли към АЛДЕ става ясно и от съобщението на НДСВ. В него е посочено, че лично лидерът на европейските либерали Греъм Уотсън дал "зелена светлина" днес в Брюксел бпри среща с лидерите Раева, Първанова и Барболов.