ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

Лидерът на ДПС Лютви Местан вече е пазен освен от жива сила, в лицето на гардове от Национална служба "Охрана" (НСО), и от скенер.

Днес журналистите, поканени да отразят брифинга на Местан в централата на партията бяха подложени на щателна проверка преди да бъдат допуснати до залата за пресконференции.

Проверката се състоеше от два елемента - показване на журналистическа карта и минаване под т.нар. рамка. Ако някой представител на медиите е забравил картата си, то той няма да бъде допускан, стана ясно при влизането.

Не стана ясно обаче защо от ДПС са решили да затегнат допълнително контрола - има ли някакви заплахи за лидера му, за партийците или пък за централата на столичния булевард "Ал. Стамболийски".

Самият Местан ходи с охрана от НСО от известно време насам. В началото го придружаваше само един гард, но напоследък броят пазители се е увеличил. Следват го неотлъчно и в парламента.

Очевидно обаче скенерът е бил монтиран наскоро. Или поне с такова впечатление останаха журналистите от реплика на депутата Рамадан Аталай. Минавайки покрай "рамката" Аталай подхвърли: "Какво прави този хладилник тука?".

За справка, преди да се влезе в централата на ГЕРБ също се минава през скенер, като обяснението е, че управляващата партия се е позиционирала в административната сграда на НДК. 

Иначе проверка през рамката, както и на журналистическите карти, е нормален пропускателен режим, но само при влизането в държавни институции.