Проучване за антропометричните особености на българите, направено от експерти в Българската академия на науките (БАН), сочи, че през последните години сме станали по-високи и по-дебели. "Изследваните показатели тегло и ръст продължават да се увеличават", посочи антропологът проф. Йордан Йорданов. Той уточни, че статистиката е базирана на проучвания, правени през 80-те и 90-те години сред доброволци на възраст между 35 и 40 години, но тенденциите се запазват.

Друг любопитен факт от изследването е, че у нас преобладават хората с матова кожа и тъмни коси и очи.

"Естествено русите хора намаляват, а повечето от тях са представителки на нежния пол", посочи проф. Йорданов. 

Той допълни, че в София например светлите хора са едва 7%. Професорът обобщи, че българското население  е хармонично развито, до 75% тъмнопигментирано и има малка група със светли или пъстри очи.

По повод на появилите се класации къде у нас жените имат най-голям бюст, проф. Йорданов уточни, че антропометричното изследване засяга гръдната обиколка при мъжете и жените, а не размера на гърдите при нежния пол. С най-големи гръдни обиколки са в София и Русе, а с най-малки в Ловеч и Бургас.

"В Монтана са не само най-матовите жени, но и жените с най-голямо тегло. При мъжете, в Пернишко, Благоевградско и Софийско има най-много такива с повече от необходимите килограми", допълни проф. Йорданов.