Реформаторският блок предлага прага за регистрация на фирмите по ДДС да се вдигне на 200 000 лева. Това съобщи депутатът Настимир Ананиев, който е вносител на промяната в Закона за данък добавена стойност заедно с колегите си Вили Лилков, Петър Славов и Мартин Димитров.

Според сега действащия текст фирмите трябва задължително да го направят щом оборотът им достигне 50 000 лева. Това е свързано с по-високи изисквания към счетоводството им. Те трябва да подават месечни декларации и да водят дневници за покупките и продажбите за пред НАП.

Според вносителите на законодателната промяна вдигането на прага за регистрация по ДДС ще облекчи малките предприятия, които са понесли най-тежко икономическата криза.

В същото време в законопроекта се предвижда и фирмите, които искат да са регистрирани по ДДС да могат да го направят и без оборотът им да е достигнал прага от 200 000 лева.

Според реформаторите предлаганите промени биха имали положителен ефект върху приходите от ДДС, тъй като щели да извадят на светло сивата икономика. От друга страна администрирането на налога щяло да се улесни и данъчните вече нямало да си губят работното време със съвсем незначителни обороти.