СИМОНА РУСЕВА

Ласана Батили (24 г.), героят от Париж, вече е френски гражданин. Той получи снощи паспорта си от вътрешния министър Бернар Казньов в присъствието на премиера Манюел Валс, който произнесе трогателно слово.

Роденият в Мали Батили беше по своему скромен - не се смятал за герой, изпълнил единствено човешкия си дълг.

За Франция и света той е истински герой. На 7 и 9 януари бяха извършен кървави атентати в Париж, загинаха 17 души. Повечето от жертвите бяха покосени в редакцията на сатиричния седмичник “Шарли ебдо”.

Два дни след нападението над журналисти екстремистът Амеди Кулибали (32 г.) нахълта в еврейски магазин за кашерна храна и изби 4-ма невинни граждани. Ласана Батили, който работи в магазина, спаси живота на 15 евреи.

Малиецът е в приземния етаж за обедната си молитва. Разбира, че става нещо страшно и предлага на хората, хукнали да търсят спасение, да ги изведе с товарния ансансьор навън. Изпадналите в смъртен ужас граждани, сред които и две деца, отказват. Батили ги заключва в хладилната камера и предупреждава, че ще изключи тока. Хората ще са на тъмно, но пък няма да са застрашени от измръзване.

Батили успява да избяга с асансьора. Той се отправя към полицаите, за да обясни, че в камерата има заключени хора, но го арестуват. Имигранът от Мали сее подозрение с цвета на кожата си. Отвеждат го с белезници в участък, разпитът продължава час и половина.

Чужденецът отрича всякаква вина и дава ценни сведения за вътрешното разположение на магазина. Това е от ключово значение за последвалия щурм и освобождаването на заложниците. Убитите са четирима, но те са застреляни от терориста Кулибили още при нахълтването му в търговския обект.

И Кулибали, и Батили са мюсюлмани. И двамата са от Мали. Но докато терористът е френски гражданин, спасителят не е. Той е пристигнал в Париж на 10 март 2006 г., живеел е при свои сънародници в тясна квартира, спял е на пода. През 2009 г. е завършил професионално образование – фаянсаджия, година по-късно – за бояджия. Въпреки това не получава статут на постоянно пребиваващ, заплашва го екстрадиция. Страхува се, че всеки момент ще го арестуват и изгонят от Франция. Заветния документ за пребиваване в страната получава едва на 22 юни 2011 г. Прехранва се със сезонна работа. През 2012 г. го назначават на работа в еврейския магазин за кашерна храна.

Преди година кандидатства за френско гражданство, но отговор все не пристига.

Това стана вчера.

“Единственото важно е да спасиш човешки живот, вярата е без значение. Аз не скрих евреи, а хора. Всички ние сме братя. Не, не се чувствам герой. Аз съм Ласана. Същият Ласана, както и преди”, заяви за АФП Батили преди церемонията. Сега мечтата му била да отиде до родината си Мали, за да прегърне майка си.

“Споделям ценностите на Франция – равенство, братство, свобода. Да живее Франция”, изрече Ласана Батили в благодарственото си слово, след като стана френски гражданин.