Търсенето на кредити ще остане слабо през 2015 г., депозитите ще нарастват, а лихвите ще продължават да падат, пише в свой анализ главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Според експерта оперативната среда за банките ще продължи да бъде трудна заради "бавно протичащото възстановяване на икономическата активност и заетостта в комбинация с продължаващите дефлационни процеси и твърде мудното и скъпо принудително събиране на вземанията."

Кредитирането ще бъде допълнително ограничавано и от бавното и несигурно възстановяване на пазара на недвижими имоти, а съотношението кредити-депозити ще продъли да намалява, "превръщайки в нарастваща степен българския банков сектор в нетен кредитор спрямо останалия свят", смята Павлов.

Според експерта през 2015 г. предстоят много важни промени за банковия сектор, като основно събитие ще бъде подробната проверка на балансите на банките с помощта на външна консултантска фирма.

Очаква се да разберем в резултат на какви структурни мерки България ще може да се присъедини към еврозоната. Това, което изглежда ясно от днешна гледна точка, е, че постигането на напредък по отношение на въвеждането на еврото има връзка с напредъка в борбата с корупцията и организираната престъпност, достигането на европейските стандарти за функциониране на съдебната система и върховенството на закона, и в крайна сметка с успешното излизане на България от съществуващия механизъм за сътрудничество и проверка в тази област, смята Кристофор Павлов.

През тази година би трябвало да видим дали и в какви срокове ще бъда възможно България да се присъедини към банковия съюз, като първа стъпка от по-общия процес на по-тясна интеграция на страната към институционалните структури на Европейския монетарен съюз, пише в анализа.