Даниил Медведев спечели турнира от серията "Мастърс 1000" в Маями, като на финала се наложи със 7:5, 6:3 над италианеца Яник Синер. За руснака това е 19-а титла в кариерата, като всичките са на различни турнири, включително в София.

В първите десет гейма на мача Медведев и Синер се движеха плътно един до друг в резултата. Двамата си размениха по един пробив в средата на първия сет, но в нито един момент някой от тях не поведе с два гейма аванс.

Пръв това стори руснакът, който проби за втори път за 7:5. 

Това даде допълнителни сили на Медведев, а Синер започна да изпитва и физически проблеми и във втория сет развръзката бе много по-бърза. Бившият победител на  Откритото първенство на САЩ спечели първите два гейма, в които сервираше Синер и така успя да грабне втория сет с 6:3.

Медведев ще прибере над 1,2 милиона долара от общия награден фонд от 8,8 милиона. Освен това той ще вземе и 1000 точки за световната ранглиста, с които ще се изкачи на четвърто място с 5150.

С достигането си до финала в Маями Яник Синер пък се придвижи до деветото място в света с 3345 т., като италианецът ще прибере и 662 хиляди долара.

Сега световният тенис елит се мести в Европа, където след броени дни започва сезонът на клей. След това идва време и за тревата - преди броени дни "Уимбълдън" обяви, че вдига забраната за руснаци и беларуси, като те ще могат да участват тази година. Като навсякъде другаде, ще го правят само от свое име, без държава, флаг и други символи за националностите им.

"Ако зависеше от мен, щеше да има само твърди кортове. Разбирам обаче, че това не е редно. Обичам твърдите кортове, обичам да играя на тях, пошегува се след победата си Медведев. - На твърди кортове се чувствам най-добре. Знам, че мога да играя добре и на трева, и на червени кортове, но тук съм най-уверен."

Руснакът спечели за първи път турнира в Маями, а това бе негова четвърта титла за последните два месеца след тези в Ротердам, Дубай и Доха. Преди две седмици той загуби финала в Индън Уелс от испанеца Карлос Алкарас.

"Не мисля, че съм имал по-силен старт на сезона. Обикновено най-добре се представям на Откритото първенство на Австралия, но тази година не бях добър там. Доволен съм, че обърнах тенденцията", каза още руският тенисист.

"Знам, че мога да играя добре и на клей. Спечелих срещу Новак и Стефанос (б. а. - Циципас)", припомни той за участието си на Мастърса в Монте Карло през 2019 г.