Латвийският Център за държавен език призова жителите на страната да говорят на работните си места само на родния си език, съобщи местният сайт "Вести".

Според институцията това правило трябва да се спазва от всички служители и най-вече от тези в сферата на обслужването - в магазините, обществения транспорт, офисите и държавните учреждения. От Центъра изтъкват, че местното руско малцинство заплашва латвийския език. Руснаците в прибалтийската държава разговарят помежду си само на руски и изразяват по този начин неуважение към латвийците. Центърът за държавен език изрично изтъква, че никой не може да забрани на хората да контактуват помежду си на чужд език. Когато обаче такова общуване достига до слуха на други хора като пътници в транспорта, клиенти на офиси и учреждения или купувачи в магазини, то вече трябва да попада в графата "официално общуване" и да си извършва на латвийски - единствения официален език в страната.

Населението на Латвия е 1,99 милиона души според преброяването от 2014 г. 26,9 на сто от него, или близо 537 000 души, са етнически руснаци.

Властите в Рига твърдят, че много руснаци в страната не желаят да учат латвийски език и да говорят на него.

През 2012 г. в Латвия бе проведен референдум "за" или "против" обявяването на руския за втори официален в републиката. Това не се случи, тъй като повечето хора гласуваха против.

Иначе щеше да се случи прецедент - езикът на една страна, т. е. Русия, да стане официален в ЕС, без сама тя да е негова членка.