"Ако са почтени, Асен Василев, Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП."

Този фейсбук пост на бившия министър на транспорта от квотата на "Продължаваме промяната" Николай Събев разбуни диховете днес, в деня след изборите. Визират се съпредседателят на партията Асен Василев и едно от емблематичните й лица - бившият министър на иновациите, сега водач на варненската листа в обединението с "Демократична България" - Лорер.

Събев, който след министерстването си бе "(само)оттеглен" от октомврийските и сега априлските листи, не дава повече подробности защо двамата и "групата им" трябва да подадат оставки. Освен ако не визира отдавна пълзящата клюка за разцепление в партията на две - такива, склонни да разговарят с ГЕРБ за съвместни действия и такива, които не са. При една от последните си изяви в предизборната кампания лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спомена Лорер поименно - като човек, с когото можел да се разбере, ако бил начело на ПП. Тогава Лорер отвърна на Борисов задочно - чрез фейсбук, със следния пост:

"Нека човекът, който държи в ръцете си втората най-голяма партия в България, се вгледа в собствената си организация. Когато тя се освободи от зависими хора и фирми, политическото бъдеще на България ще просветне."

Асен Василев пък е фигура, непрестанно атакувана от лидера на ГЕРБ, без намек за симпатия и разбирателство. 

В поста си Събев не споменава другия съпредседател - Кирил Петков.

Днешната изява на бившия министър на транспорта бе припозната от друго емблематично лице на ПП - вече бившо - Иван Христанов. Христанов, който бе зам.-министър на земеделието и основна фигура в сюжета "битката за "Капитан Андреево", се оттегли мистериозно от последната кампания, като също така мистериозно обяви, че прави проект. Не стана ясно какъв. Днес обаче той призова "думите на Ник (прякорът на Събев) да бъдат чути". Говори и за "заговор за свалянето на ръководството на "Продължаваме промяната".

"Скъпи приятели и скъпи борци за демокрация,

Преди 2 месеца се оттеглих от Продължаваме Промяната. Ясно заявих защо - тона на агресивна конфронтация блокира възможността на държавата да работи. Това не е упрек към ПП, а поведение на всички политически сили.

Имаше и друга причина - отказах категорично да участвам в заговор за свалянето на ръководството на Продължаваме Промяната. 

Избрах да бъда чист пред съвестта си, пред хората на България и пред идеалите на демокрацията. Цената за това е висока и малцина дръзваме да я платим.

Думите на Ник трябва да бъдат чути, защото е очевидно, че в ПП има проблем, който изисква преоценка на действията на съпредседателите", написа Христанов.

От ПП неофициално коментираха, че няма да дават изявления по темата засега - до излизането на окончателните изборни резултати и докато самият Събев не уточни какво има предвид.