СВЕТОСЛАВ МЕТАНОВ

Административни санкции срещу чиновниците в държавната администрация, отговарящи за европроектите, са предвидени в новия закон за усвояването на европейските средства, който ще бъде внесен в парламента тази пролет. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

В момента имало масова практика държавните служители по еврофондовете да не спазват срока за одобрение на проектите и понякога те залежавали година-две, въпреки че нормалният срок за разглеждането им бил едва няколко месеца.

Вицепремиерът попари надеждите за скорошно изграждане на пътя София-Видин, който беше записан като приоритетен още в отминаващия програмен период. Според Дончев за трасето нямало как да се използват нито пари от плана "Юнкер", нито по механизма "Свързана Европа". Нямало и инвеститорски интерес.

"Като единствен вариант остава изграждането на пътя да се финансира от държавния бюджет или да се вземе заем от Световната банка", каза Дончев.