Макар да е изправен пред обвинения в престъпление, бившият американски президент Доналд Тръмп набира преднина пред съперниците си за номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина, сочи публикувано вчера социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос.

Около 48% от хората, самоопределящи се като републиканци, искат Тръмп да бъде издигнат за партиен кандидат на президентските избори, в сравнение с 44% в предишно допитване, осъществено между 14 и 20 март.

В същото време подкрепата за губернатора на щата Флорида Рон Десантис - най-близкият съперник на Тръмп, е намаляла от 30% миналия месец на 19% в сегашната анкета на Ройтерс. Тя е направена в интернет между 31 март до 3 април, след като бе оповестено, че Тръмп ще бъде обвинен в престъпление за това, че преди изборите през 2016 г. е платил на порнозвезда, за да не разкрива тайните им отношения, припомня агенцията. Очаква се бившият президент да пледира "невинен" при явяването си днес пред съда в Манхатън.

Около 71% от участниците в настоящото допитване, включително 58% от републиканците, смятат за вероятно Тръмп да е платил на порнозвездата Сторми Даниълс да не разкрива аферата им преди президентските избори през 2016 г. В същото време 51% от анкетираните, в това число 80% от републиканците, смятат, че подбудите зад повдигнатите обвинения срещу него са политически.

Тези данни до голяма степен остават непроменени в сравнение с проучването от март, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.