Президентът Румен Радев ще свика възможно най-скоро парламента и няма да протака процедурата по даването на мандатите за формиране на правителство.

"Трябва ли да има повече време, или не? Как мислите? Какво се случи като дадох повече време", отвърна той с въпрос във вторник на питането дали ще повтори поведението си след изборите от 2 октомври м. г., когато удължи с месеци процедурата. 

"Особено след претенциите към президентската институция, че иска да управлява повече време през служебното правителство", добави Радев защо няма да бави връчването на мандатите с елемент на засегнатост.

След това президентът призова партиите да не губят и ден, да не чакат да се завърти процедурата с даването на мандати, а  да търсят веднага разумна формула на диалог.

Изключително важно е партиите да се обединят около приемането на държавния бюджет, законите за плана за възтановяване и устойчивост, посочи още той.

След което продължи, че пред политическите сили стояло много сложно уравнение - тъй като по време на кампанията обещавали увеличени разходи, а в същото време да се запази дефицитът от 3 процента.

"Надявам се партиите да са извлекли поуки от предишните наддавания, трябва да се мисли прагматично", добави той.

Радев не пропусна и любимата си тема като поиска "партиите да загърбят пустословието по отношение на въоръжаването на българската армия".