"Продължаваме промяната" няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ".

Това обяви съпредседателят на ПП Асен Василев след днешното заседание на Националния съвет на партията.

Това е първият коментар на ръководството на ПП след 2 април, когато се оказа, че ГЕРБ води с 2 на сто пред обединението ПП-ДБ и ще получи първия мандат за съставяне на правителство. 

Другият съпредседател Кирил Петков също бе лаконичен - от ПП обещали "нормален европейски живот, което включва честни и свободни избори" - намек, че тези не са били такива. Петков обаче посочи, че партията има готовност да излъчи преговорни екипи с всички партии в НС - по политики.

Засега не е ясно каква е позицията и на "Демократична България". Двете формации от обединението тепърва ще водят разговори "за следващи действия след обсъждания на ръководните им органи" - посочиха малко по-рано през деня от пресцентъра на "Промяната".

Петков и Василев отказаха да отговарят на журналистически въпроси след лаконичните си изявления. А такива има - с оглед фейсбук поста на съпредседателя на ДБ Христо Иванов след изборната нощ, в който той посочи: "Резултатите от тези избори препотвърждават онова, което знаем от доста време - обществото ни е силно разделено и това е сериозен проблем. Освен проблем обаче, това е и възможност да започнем да съшиваме прокъсаната тъкан на това общество. Защото демокрацията е разговор между несъгласни. Вотът на гражданите ни казва, за пореден път, че ще се наложи да се научим да водим този разговор".

В това мнозина видяха разговори с ГЕРБ, която ще получи първия мандат за съставяне на правителство, като очакването е, че отново ще предложи кабинет, обяснен като експертен - тип "Габровски".

Засега и от централата на Бойко Борисов запазват мълчание.