Волейболната легенда Любомир Ганев и олимпийската шампионка Светла Оцетова са сред спортните светила на България, свързани с Държавна сигурност, разкри Комисията по досиетата.

Техните имена излизат покрай проверка на членовете на Българския олимпийски комитет (БОК). В официалното становище се казва, че продължава проверката на шефа на БОК Стефка Костадинова, тъй като тя не е предоставила всички документи.

Останалите доносници от БОК са: Божидар Любенов Япраков, Валентин Петков Заяков, Георги Евдокиев Марков, Никола Димитров Проданов, Пенчо Георгиев Гешев, Пламен Иванов Дочевски, Пламен Петров Кръстев, Пюзант Ованес Касабян, Цено Ценов Ценов.

Набиват се имената на Ценов, който и до днес заема високи позиции в структурите на световната борба. А също така на величие в спортната гимнастика като Никола Проданов, на бившия шеф на волейбола и спортен функционер Валентин Заяков, на популярно име леката атлетика като Пламен Кръстев...

Бившият волейболен национал и настоящ вицепрезидент на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев е бил агент с псевдонима Тони от март 1987 г. Ганев е сътрудничил на Трето управление на ДС. Член на Изпълнителното бюро на БОК е от 9 май 2013 г.

Олимпийската шампионка в гребането Светла Оцетова се е подвизавала с агентурното име Марияна, също към Трето управление на ДС от 1978 г. Оцетова фигурира в ИБ на БОК от март 1995-а до януари 1998 г. и от ноември 2000 до ноември 2005 г., член на УС на БОК от януари 1998-ма до ноември 2000 г. и зам.-председател от ноември 2005-а до септември 2009 г.

„Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 2, т. 8 – председателите и членовете на управителните и контролните органи на Българския олимпийски комитет“, се казва в официалното решение на комисията.

„Проверени са 76 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. За 1 лице органът по чл. 21, ал. 2 (председателят на БОК) не предостави всички необходими данни и за него проверката продължава“, става ясно още от проверката на комисията.