СИМОНА РУСЕВА

Над 2500 топмениджъри и 40 държавни и правителствени ръководители се събраха днес в швейцарския курорт Давос. До събота на 1560 метра над морското равнище и при минусови температури в швейцарските Алпи се провежда 45-ият световен икономически форум, известен като среща на най-влиятелните политици, икономисти и учени в света.

Таксата за участие на големите фирми е до 590 000 швейцарски франка ( 500 793 евро). От  летището в Цюрих оповестиха, че са дали разрешение за 1100 извънредни полета на специалните самолети на участниците във форума. Сигурността е поверена на 3000 войници. Броят на полицаите, снайперистите и командосите се пази в тайна.

Официалното мото тази година е “Новият глобален контекст”. Това всъщност ще е кризисна среща на върха, на каквато светът отдавна не е бил свидетел, твърдят наблюдатели.

В центъра на вниманието ще са съдбата на еврото, главоломното падане на цените на петрола и страхът от терора. Очаква се френският президент Франсоа Оланд да говори за опасностите от терористични атаки и стратегията за предотвратяването им. На 7 и 9 януари т. г. Париж беше разтъсен от кървави нападения, а демократичният свят - потресен.

Другата основна тема ще е еврото. Според запознати вече се надигал страх от разпадане на еврозоната, предимно в САЩ и Япония.

Няма да бъдат подминати и предсрочните общи избори в Гърция, насрочени за 25 януари - ден след края на форума в Давос. Според мрачните прогнози преднина има крайно лявата партия “Сириза”.  Нейна изборна победа би означавало рухване на надеждите за реформи в страната и нови финансови трусове.

Падането на цените на нефта е радост за шофьорите, но и сериозна заплаха за Русия и Венецуела. Техният БВП се формира основно от експорта на тази ценна суровина.

Друга пареща тема е конфликтът в Украйна. Киев вече обяви, че подсилва войската с ново попълнение от 68 000 мъже под пагон. Поради критичната обстановка, предимно в Донецк, президентът Петро Порошенко обяви, че ще участва днес в откриването на форума в Давос, но още довечера се завръща в Киев.

Петро Порошенко донесе в Давос парче от пътнически автобус, който сепаратистите удариха миналата седмица със снаряд в украинското село Волноваха. 13 пътници загинаха при атаката.

В Давос няма да бъде подмината и темата за кибератаките, които хвърлят в тревога фирми и държави. Подобни посегателства нанасят огромни икономически щети, появява се и заплаха за вътрешната сигурност. Така например миналата сряда хакери блокираха за часове сайтовете на германското канцлерство и на парламента в Берлин.

Друг “горещ картоф” е безработицата в света. Докато за 2014 г. тя е била 201 милиона незаети, мрачната прогноза е през 2019. тя да набъбне на 219 милиона.

Друг важен проблем е бедността. Смята се, че само 1 на сто в световен мащаб притежават такова състояние, каквото останалите 99 на сто от жителите на планетата.

Светът е насочил взор към Давос. Ясно е, че един форум, макар и от такъв мащаб, не може да реши световните проблеми. При добра воля обаче могат да се изковат стратегии.