Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обещал да помогне Пентагонът да ни достави заместващи способности на мястото на изтичащия ресурс на много от въоръженията ни.

Това заяви служебният външен министър и бъдещ посланик в НАТО Николай Милков пред български журналисти в Брюксел Той участва в срещата на първите дипломати на страните членки на пакта.

Блинкън се поинтересувал дали американското военно ведомство е информирано и обещал да следи случая.

Станало ли е дума България да даде на Украйна старо въоръжение, а в замяна да получи ново от съюзниците, попита Клуб Z.

„Този въпрос в този контекст точно не беше обсъждан. Беше обсъждан въпросът, че имаме изтичащ ресурс и една пропаст в способностите. Когато например на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ще имаме 2 или 3 години напред, в рамките на които няма да имаме изобщо други възможности да защитаваме въздушното ни пространство. Ще трябва да разчитаме на съюзниците“, отговори Милков.

И допълни, че колкото до това какво би станало с нашето въоръжение, е въпрос, която трябва да бъде решен на други нива от парламент, най-вероятно от бъдещото правителство.

На срещата с Блинкън е обсъдено и българското участие във формата „Г-7+“. Той е иницииран от САЩ, а ние сме поканени като една от страните от Източна Европа, които могат да допринасят за възстановяването и стабилизирането на ситуацията в Украйна.

За първи път от 6 години се състоя среща на Комитета „НАТО-Украйна“. Външните министри са потвърдили политическата и материалната подкрепа, която страните им оказват на нападнатата от Русия страна.

„Материалната подкрепа се оказва по национален признак. НАТО стои извън военните действия и се стреми да не бъде идентифицирана като част от войната. Страните работят съобразно своите национални приоритети, ограничения и др.“, посочи шефът на българската дипломация.

Главната задача на алианса е да бъде подготвена по най-добър начин срещата на върха във Вилнюс през юли. По отношение на Украйна се коментира възможността за обща декларация между нейния президент Владимир Зеленски и държавните глави на страните членки, в която да се фиксират бъдещите измерения на отношенията между алианса и Киев. Тази среща се очаква да бъде силен сигнал както за подкрепата за Украйна, така и за Русия, която трябва да се съобрази с факта на тези стратегически отношения.

Всички министри виждат Украйна като потенциален бъдещ член на НАТО, каза Николай Милков. За момента усилията са концентрирани да бъде потвърдена тази перспектива и да бъдат постигнати определени съгласия около конкретните параметри на това, което ще доведе до членство – приемане на план за действия по членството, повишаване на оперативната съвместимост на въоръжените сили на Украйна с натовските стандарти, реформата на отбранителния й сектор. По този път всички са минали всички членки на пакта.

Срокове не могат да бъдат фиксирани, никой сега не говори за това, отговори министърът на въпрос на Клуб Z.

За момента се коментира приемането на Швеция. Намерението е да се постигне пълноправно членство към срещата във Вилнюс. Това по думите на Милков е постижимо, тъй като между Стокхолм и Анкара има подписан меморандум. На базата му биха могли да бъдат приети известни законодателни промени в Швеция, които да доведат до вдигане на турското вето. Колкото до Унгария, оттам са заявили, че няма да бъдат последните, която да ратифицират членството на скандинавското кралство.

Вчера член на НАТО стана Финландия, която подаде молба заедно с Швеция. Така страните от алианса са вече 31.

България иска да подпише декларация за общи намерения с Великобритания, каза още Милков. Той е имал среща с колегата си Джим Клевърли. Декларацията трябва по нов начин да дефинира отношенията ни, като запълни празнините, оставени след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Преди двете страни имаха структурирано сътрудничестнво в рамките на ЕС. Сега тези неща трябва да бъдат решавани на двустранна основа.

„Имаме проект, който в момента е предаден на британската страна, за да разгледат в Лондон възможностите, сферите на действие, потенциалните средства, които биха били необходими“, поясни Милков.

Милков чака да стане посланик в НАТО още този месец

Николай Милков очаква още този месец да заеме поста си на постоянен представител на България в НАТО. 

„Това е нещо, което искам да стане възможно най-бързо. Повече от година вече нямаме постоянен представител тук“, каза той.

Служебното правителство издаде миналата седмица постановление за назначаването му. Остава само президентът Румен Радев да подпише указа.

Предишният постоянен представител Драгомир Заков бе изтеглен през март 2022 г., за да стане министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Редовното правителство не изпрати нов посланик.

Така задачата била прехвърлена на служебните кабинети. Първия път в София решили да изчакат ново редовно правителство. Запитан в Народното събрание, Милков отговорил, че кабинетът предпочита да изчака, тъй като има шанс да бъде съставен редовен такъв. Но не се получило.

Министърът бе категоричен, че не е предлагал сам своята кандидатура. В Министерския съвет в президентството били предложени други 8 имена за обсъждане. Решението е взето на други нива, каза Милков. Той не отговори дали това са президентът или премиерът, но изтъкна, че тези нива са по-високи.

Милков е благодарен за оказаното му доверие. И обеща да не жали сили на новия си пост.