За кой ли път изглежда, че мечтите на България за участие на голям форум приключиха още с началото на поредния квалификационен цикъл. Националният отбор допусна две загуби на старта на пресявките за Евро 2024, не успя да отбележи дори и един гол, а тежкото поражение от Унгария с 0:3 като че ли нагледно демонстрира, че представителният ни състав не само не е готов да се пребори за едно от първите две места в група G, но и че може да се окаже сред аутсайдерите в компанията на маджарите, Сърбия, Черна гора и Литва.

Но и извън неизменните несполуки на нашия национален отбор станахме свидетели на доста интересни събития в първия прозорец на евроквалификациите. Любителите на прогнозите могат да използват Winbet вход, за да направят предвиждания за изхода от битката за място на финалите в Германия догодина. Някои от фаворитите доказаха своята класа, докато допуснаха изненадващи грешки, което предвещава много любопитни моменти до края на този цикъл през есента.

Франция и Англия едва ли ще имат проблеми

Първите мачове от тази кампания показаха, че някои от отборите, които се представиха силно на Световното първенство в Катар, запазват отличната си инерция. Франция пречупи със смазващо превъзходство основния си конкурент в група В - Нидерландия, като разгроми “лалетата” с 4:0 на старта. След това световните вицешампиони спечелиха и гостуването на Ирландия, с което демонстрираха, че едва ли ще позволят на друг тим да ги измести от първото място.

Силно начало регистрира и отборът, победен от “петлите” в четвъртфиналите на Мондиал 2022 - Англия. “Трите лъва” записаха не само авторитетна, но и много важна от практическа гледна точка победа при гостуването на Италия с 2:1. Във втория си мач от група С футболистите на Гарет Саутгейт надиграха и Украйна с 2:0, с което доказаха, че не допускат отстъпление от високото ниво, демонстрирано в последните години.

Безапелационно стартира и Португалия, като записа две победи с обща разлика 10-0. Разбира се, равнището на съперниците беше ниско, но е ясно, че Кристиано Роналдо и компания превъзхождат не само Лихтенщайн и Люксембург, но също така Словакия, Босна и Херцеговина и Исландия в група J. Перфектно беше началото за Румъния и Швейцария в група I, като тези отбори се очертават като фаворити за двете квоти, след като спечелиха и двата си мача до момента.

Испания отново има проблеми

Вече споменахме две от Великите сили на футбола в Европа, които ще имат трудности по пътя си към Евро 2024 - Нидерландия и Италия. А що се отнася до Испания, оказва се, че треньорската смяна след Световното първенство не реши всички проблеми. “Ла Фурия Роха” потегли с убедителна победа с 3:0 над Норвегия, но тя изобщо не дойде безметежно. След това новият селекционер Луис де ла Фуенте записа и първото си поражение - 0:2 при визитата на Шотландия. Конкуренцията в група А съвсем не е лека за испанците, тъй като в тази компания са още боеспособните отбори на Грузия и Кипър.