БРЮКСЕЛ

Европейските политически партии след 2017 г. ще могат да губят субсидиите си от бюджета на ЕС, ако отстъпят от неговите основополагащи принципи и ценности. 
Проекторегламент, за който държавите членки се споразумяха днес, предвижда независим орган в Европейския парламент да е овластен да дава и отнема на партиите специален правен статут, в зависимост от това дали уважават ценности като например човешко достойнство, демокрация, върховенство на закона, човешки права.


Гръцкото председателство на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварително съгласие по законодателството на 25 февруари. Предстои Съветът на минстрите и парламентът да му дадат окончателното си одобрение.

Без бъдещия правен статут на европейските политически семейства, като например дясноцентристката Европейска народна партия или лявоцентристката Партия на европейските социалисти и техните фондации, ще могат да губят правото на финансиране от европейския бюджет. За 2013 г. то беше общо 33.9 милиона евро.
Наблюдатели виждат регламента като оръжие срещу евроскептичните и антиевропейски партии като френския Национален фронт, британската Партия за независимвост на Обединеното кралство и холандската Партия на свободата, които се очаква да засилят представителството си в Европейския парламент на изборите за него през май, носени на вълна от недоволство от кризата и ролята на ЕС в нейното преодоляване.
Регламентът ще влезе в сила по средата на мандата на следващия Европейски парламент, в който повишения дял на евроскептиците може да направи невъзможно ясно лявоцентристко или дясноцентристко мнозинство. Това би принудило традиционните проевропейски партии да потърсят „голяма коалиция“. Тя би означавало по-компромисни решения с по-ниска амбицция.
„В случай на очевидно и сериозно нарушение на ценностите върху които е основан ЕС, органът оттегля европейския правен статут, след като е потърсил съвет от Комитет от независими изтъкнати личности, освен ако Европейският парламент и Съвета заедно не се противопоставят,“ са казва в прес съобщение на Съвета на ЕС, органа представляващ правителствата в Съюза. 
Органът ще може още да глобява европейските партии и фондациите им, ако нарушават регламента.
Той запазва досегашното им финансиране от европейския бюджет – 15 на сто от него се разпределя в равни дялове и 85 на сто – пропорционално на избраните им членове на Европейския парламент. 
Таванът на даренията от физически и юридически лица за европейските партии и техните фондации се вдига до 18 000 евро от 12 000 евро годишно на донор сега. Имената на донорите дари повече от 12 000 евро в годината ще се публикуват.
Даренията от членове на партиите и фондациите не могат да надвишават 40 на сто от техните бюджети.