Министърът на здравеопазването Петър Москов ще търси персонална отговорност от всеки директор на лечебно заведение, който не спазва утвърдените финансови рамки през годината. За това се договори ведомството с представители на лекарското съсловие и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на работна среща днес. Партньорите в сектора се събраха, за да обсъдят оперативния анализ и финансовата рамка на болничния бюджет през 2015-а.

В рамките на следващата седмица Надзорният съвет на НЗОК ще утвърди правилата за определяне на средствата за болнична помощ и методиките за остойностяване и разплащане. Предвижда се разходите на лечебните заведения през тази година да бъдат ограничени до 95% от реално извършените дейности през миналата. С други думи, болниците ще трябва да работят така, че да изхарчат по-малко пари от 2014-а. В противен случай за всеки преразход ще отговаря лично директорът.

Строгата финансова политика се налага заради недостига на публични средства в здравеопазването и "замразеният" бюджет на здравната каса. Както е известно до края на годината тя ще разполага със същите средства, похарчени през миналата, и нито лев повече. Затова първоначалните прогнози са, че болниците трудно ще се справят с фиксирания таван на общите харчове и със сигурност ще влязат в преразход. 

От Министерството на здравеопазването не уточняват дали ще уволняват болнични шефове за такива нарушения.