Няма изненада! Високите технологии са изведени като първи приоритет на държавата в икономическия раздел на програмата за управление на правителството.

Според 4-годишния план-график "осигуряване на ускорен икономически растеж на българската икономика за гарантиране нарастването на доходите и социалните плащания на българските граждани" ще се случи именно благодарение на иновациите.

А те щели да дойдат от частните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност (НИРД), от средствата по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) и от националния бюджет.

В програмата дословно е записано, че повишаването дела на бързоразвиващите се иновативните фирми трябва да стане чрез:

- Насърчаване на създаването, развитието и прилагането на нови продукти, технологии, маркетингови методи и дизайн в предприятията, използвайки възможностите на програми за интернационализация на предприятията и маркетинг, предвидени за финансиране в ОПИК и в националния бюджет.

- Насърчаване на високо и средно високотехнологични производства, откриващи нови работни места в тематичните области, определени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация.

- Насърчаване на частните инвестиции в иновативни предприятия чрез обявяване и провеждане на прозрачни конкурсни процедури по Националния иновационен фонд. Мониторинг и подкрепа на проекти – 50 проекта годишно.

- Подкрепа за създаване и развитие на предприятия в производството за генериране на заетост с приоритет в районите с висока безработица.

Доколко така дефинираните приоритети в областта на иновациите обаче съвпадат с проблемите на бизнеса?

Специално в този сектор през последните години не само, че няма криза, а обемът на производство се е увеличил лавинообразно - ръстът на технологичната индустрия у нас е пет пъти за последните пет години. Миналогодишната сделка за софтуерния разработчик "Телерик", който бе продаден за 262 млн. долара,  е само една от десетките истории на успеха в този сектор.

Вчера представителите на индустрията се срещнаха с икономическия министър Божидар Лукарски и това, за което търсеха съдействие не бе друго, а да се ускори процедурата по-която чужденци могат да  получат синя карта за работа в България. Колкото и странно да изглежда на общия фон на трудовия пазар у нас, в България няма безработни програмисти, фирмите гълтат младите специалисти от студентската скамейка (някои още от училищата) и пак изпитват недостиг на кадри - принудени са да внасят отлично образовани кадри от чужбина.

Процедурата за получаване на синя карта за  работа в България е бавна и тромава. Отнема между 6 и 9 месеца, понякога повече. IT фирмите искат това да става за 30 дни.

И още. От бранша смятат, че Законът за насърчаване на инвестициите в момента дава пазарни предимства на чуждестранните компании в сектора и намалява конкурентоспособността на българските високотехнологични предприятия.

Примерът в тази посока е, че напоследък у нас навлизат украински технологични компании, които получават инвестиционен клас "А" и ползват право за възстановяване на осигуровките. Това намалява разходите им с около 18 процента и прави неконкурентни местните компании.

За тези проблеми обаче в раздел иновации на правителствената програма няма нито ред.

Какво още предвижда правителствената програма вижте ТУК.