Теодор Ушев загатна, че готви протестна акция с участието на филма му "φ1.618"  в основния конкурс на 45-ия Московски кинофестивал, без да дава подробности. Новината отпреди няколко дни, че "φ1.618" ще се състезава за наградата "Златен Св. Георги" в столицата на страната, започвала войната в Украйна, и подложена на икономически, политически и културни санкции от ЕС, озадачи мнозина и предизвика вълна от негативни реакции. 

Президент на фестивала, който е вторият най-стар след Венецианския, от две десетилетия е руският режисьор и актьор Никита Михалков, напоследък по-известен като яростен пропагандатор на Кремъл и защитник на военната агресия. Решението на Теодор Ушев, който има номинация за "Оскар" за "Сляпата Вайша", беше още по-озадачаващо заради неговите публично и нееднократно декларирани позиции в защита на каузата на Украйна.

Днес Ушев пусна във фейсбук съкратена, цензурирана версия на обяснението си за това свое решение, като подчертава, че напълно съзнава контекста на участието в подобен фестивал в този момент. Целия текст Ушев добавя, че ще публикува на 28 април, т.е. ден след края на фестивала, който трябва да се проведе между 20 и 27 април. Той избягва и отговора на въпроса дали ще присъства в Москва.

Режисьорът отхвърля и предположението, че се опитва да прави по този начин реклама на пълнометражния си игрален дебют, който беше нееднозначно приет сред критика и публика. Както и че решението му е свързано с желанието му за международни награди за "φ1.618". Подчертава, че присъствието на филма на фестивала не е свързано с кино, призове, желание за изява или с пари, като декларира, че организаторите няма да платят никаква част от разходите около участието.

Към момента прожекцията "φ1.618" е в програмата на Московския фестивал на 24 април от 17 часа.