Служебният кабинет задал европейският курс на България и сега новото Народно събрание трявало да го продължи като приеме бюджета на държавата и законите по плана за възстановяване, част от които свързани с Шенген.

Такава бе поантата в речта на държвния глава Румен Радев на тържественото първо заседание на 49-ия парламент, с която той "раздаде задачи" на новите депутати. И този път Радев не подмина темата с войната в Украйна, като обаче, за разлика от предния, спести квалификациите като "войнолюбци".

"За мен е чест да бъда сред първите поздравили вас народните избраници", започна Радев.

И опита да даде обяснение защо свика НС преди Великден, а не след - каквото бе очакването на всички, в т.ч. на новоизбраните депутати. Свикал го в Страстната седмица с "очакванията на българските граждани за различно начало на това Народно събрание". "С надеждата за смирение, диалог и разум". Но и заради "неотложните задачи, преодоляването на изоставанео в законодателната дейност".

"Без съмнение Законът за държавния бюджет е първостепенна задача. И предстои решаванаето на сложно уравнение, което трябва да гарантира доходите на хората в условия на кризи" - постави първата задача президентът.

Според него било редно бюджетът да се внесе от редовно правителство, което да носи отговорност за изпълнението му, но ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет. Крайната дума ще е ваша - за дефицита, обърна се Радев към новите 240.

Пропомняме, че заявката на служебното министерство на финансите е да внесе проекта до края на месеца, като се гони 3 на сто дефицит заради изискването за еврозоната. От ГЕРБ обаче обявиха, че няма да го подкрепят, ако няма редовен кабинет. 


На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решения не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократично общество.

Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс зададен от служебното правителство като приеме най-сетне разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които не само ще привлекат значителни финансови средства, но и ще ускорят реформите необходими за модернизация на страната, като подкрепите внесените законопроекти, които да отпушат пътя ни към Шенген, за което между другото постигнахме ясен времеви ангажимент" - продължи Радев, визирайки неприетите в миналия парламент проекти по ПВУ, както и механизмът за ефективно разследване на глания прокурор. Неформално измененията в НПК, които са част от плана, се свързват и с приемането ни в Шенген, което се очаква през октомври.

От депутатите държвният глава поиска и "да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други такива, това е модернизация на армията". Това било бягство от отговорност, в т.ч. спрямо съюзниците ни, смята той. Известна е позицията на Радев по отношение на помощта за Украйна.

"Предизборната кампания приключи, а обществените очаквания и залогът пред това Народно събрание са огромни. От вашите решения зависи просперитетът на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги и заклинания, а с действия, със загърбване на личните и тяснопартийни интереси и с единение в името на амбициозни национални цели. Крайно време е да работим за амбициозни национални цели" - посочи в заключение Радев. И пожела успех и весели празници на депутатите.