Заседанието на парламента отново бе отложено за другата сряда. В началото председателстващият Вежди Рашидов попита има ли други номинации за председател, освен тези на Росен Желязков (ГЕРБ) и Петър Петров ("Възраждане"). След като се оказа че няма, той обяви, че първото заседание на парламента, което започна вчера, ще продължи в сряда.

Тези две номинации бяха гласувани вчера и не събраха достатъчна подкрепа. Днес предстоят нови разговори между парламентарните формации и най-вече между между първия и втория - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Парламентът трябва да работи в единство и да търси допирателни линии, по които да направи широка коалиция, за да излъчат редовно правителство, което да работи устойчиво и ефективно, за да решава проблемите на българските граждани, а те не са никак малко. Това коментира служебният премиер Гълъб Донев.

"Служебното правителство работи перфектно и решава тези проблеми, но е добре и политическите партии да поемат своята отговорност, Не мога да гадая какво ще се случи след Великден, всичко е в ръцете на депутатите", каза още Донев.

Той определи като политическа ирония предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов служебните министри да бъдат гласувани от парламента като редовно правителство. Посочи, че няма да приеме предложение да влезе в редовно правителство.

"Ако не може да има редовен кабинет, президентът Румен Радев ще реши какво да е следващото служебно правителство. Международните партньори не се притесняват от това, че управлява служебно правителство, защото това е конституционният ред", посочи Донев.

Преговорите за промяна на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) с ЕК вървят интензивно, следващият кръг е насрочен за 20 април, каза още премиерът. Няма опасност България да загуби пари от НПВУ, посочи той. Ако не се състави редовно правителство, ние сме готови да внесем проектобюджет до края на април, добави той.

Министър-председателят Гълъб Донев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков прерязаха лентата на нов 6,5-километров участък по магистрала "Европа" между ГКПП "Калотина" и Драгоман.