Страните членки (Съветът) на ЕС включиха Частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ и медийната група РИА ФАН  в списъка на образуванията, подлежащи на санкции заради действия, подкопаващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Решението допълва „Пакета Вагнер“, приет на 25 февруари.

И двете образувания са финансирани от Евгений Пригожин, известен още като готвача на руския президент Владимир Путин.

ЧВК „Вагнер“ вече е подложена на ограничителни мерки в рамките на Глобалния режим на ЕС на санкции за нарушения на правата на човека. Тя предвожда нападенията срещу украинските градове Соледар и Бахмут през януари и взема активно участие в агресивната война на Русия.

РИА ФАН, или Руска информационна агенция „Федерална агенция за новини“, е част от медийната група „Патриот“, чийто Управителен съвет се оглавява от Евгений Пригожин. РИА ФАН разпространява проправителствена пропаганда и дезинформация за войната и говори за нея като за мисия да бъдат спрени „украинските нацисти“. Медията прославя предприетите от групата „Вагнер“ действия.

Така санкциите на ЕС за действия срещу Украйна вече засягат 1473 лица и 207 образувания. Сметките им на територията на Съюза са замразени.