Да продължи либерализацията на енергийния пазар, една дълго отлагана тема, която ще позволи и на битовите потребители да избират доставчика си, предвижда програмата за управление на ГЕРБ за периода 2014-2018 г.с която Клуб Z разполага.

За инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) обаче идват трудни времена. Предвижда се хармонизиране на законодателството в областта на енергията от възобновяеми източници за интегрирането ѝ в условията на либерализиран пазар чрез изготвяне на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници.

Но за сметка на това се дава "пълна газ" на АЕЦ "Козлодуй" чрез продължаване на живота на 5-и и 6-и блок и повишаване на мощностите им на 104%. Помислено е и за нова ядрена мощност, като ще се прави предпроектно проучване с подробен финансов модел. Забраната за фракинг остава, но в същото време ще се търсят местни източници на петрол и газ.

Ще продължава развитието и на междусистемните газови връзки "България-Гърция", "България-Турция" и "България-Сърбия". Това са проекти, които датират от десетилетия, но поради една или друга причина досега не са се случили.

На дневен правителството вади и идеята за създаване на Национален катастрофичен застрахователен пул за финансиране на превантивни дейности, свързани с намаляване на риска от бедствия. От мотива "Създаване на среда за набиране на средства за защита на собствеността на гражданите и стопанските субекти от бедствия" не става ясно как ще бъдат набрани необходимите средства за него - дали чрез задължителна застраховка, или по друг начин.