Свръхпопулярният изкуствен интелект ChatGPT ще бъде разследван от независимата агенция на Европейския съюз EDPB (Европейски борд за защита на данните). Причината - решението на Италия да блокира услугата заради възможни нарушения на поверителността на данните на италианските граждани.

Според италианските регулатори OpenAI - компанията зад услугата - е обработвала лични данни в огромен мащаб и без правно основание. Сред тях са телефонни номера, адреси и друга информация, която може да е попаднала в базата данни на ChatGPT и да застраши безопасността на италианците.

Друг проблем е фактът, че ChatGPT има навика да си измисля, когато няма точен отговор на даден въпрос. Именно умението да съчинява е едно от предимствата на чатбота, но когато става дума за реални хора и данни, това може да доведе до разпространяване на невярна информация за определени граждани.

Важно е да се отбележи, че щом тези данни са в базата на ChatGPT, те най-вероятно са свободно достъпни в интернет - което означава, че най-вероятно вече е налице нарушение на поверителността.

Както се очакваше, месец след забраната на италианските власти вече има реакция и от ЕС. EDPB ще сформира специална група, която да разследва всички начини, по които ChatGPT борави с личните данни, и дали те създават опасност за европейските граждани. 

Ако бъдат установени сериозни нарушения на всеизвестния вече GDPR (законът за защита на личните данни на ЕС), ChatGPT може да бъде спрян в целия Евросъюз.

Според Ройтерс, в момента се работи и върху обща политика по отношение на изкуствения интелект в Европа, но разбработването й ще отнеме време.