Руската офанзива продължава тихо да замира три месеца след своето начало. Резултатите са повече от посредствени - с цената на хиляди жертви в личен състав и изтънели запаси от снаряди руснаците успяха да обградят наполовина два средно големи украински града (Бахмут и Авдеевка).

(Карта на Бахмут към 16 април)

Не всички в Русия обаче са на мнение, че войната е пълен провал. На 15 април Евгений Пригожин разпространи изявление, в което изтъкна, че "специалната военна операция" (СВО) е постигнала своите цели "в известен смисъл" и затова сега е "идеалният момент" да й бъде сложена точката. Преди това, разбира се, трябвало да бъдат съхранени дотук окупираните територии в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. А Крим от само себе си се подразбира, че "навсегда" щял да бъде руски.

Пригожин посочва и други стратегически успехи на СВО - превръщането на Азовско море във вътрешно за Русия, завладяването на повече територии по Черно море и създаване на сухопътен коридор с Крим.

До колко искрен е шефът на "Вагнер" в изявлението си е сложно да се предположи. На 14 април "Институтът за изследване на войната" цитира позиция на бизнесмена, в която той категорично отхвърля идеята за преговори за прекратяване на войната и призовава руснаците да продължат да се борят. Пригожин съветва Русия да игнорира копнежите на "дълбоката държава" по бързо подписване на незадоволително примирие.

Затова призивът на Пригожин за прекратяване на СВО може да е саркастична подигравка с предполагаемите "гълъби на мира" около Кремъл.

"Нито крачка назад"

В началото на април "Медуза" съобщи, че при изпращането на фронта руските войници получават паметни бележки, в които са превантивно осъждани за потенциалното си дезертьорство. Размишлявайки за руското отстъпление през есента на 2022 г., авторите на меморандума надълго и нашироко цитират известния Указ № 227 на Сталин, по-известен като "Нито крачка назад!". Той е издаден в средата на лятото на 1942 г., когато след поражения при Харков, Воронеж и Донбас, Червената армия се оттегля към Кавказ и Сталинград. 

Документът забранява на войниците да отстъпват без да са получили нареждане; заповядано е да се убиват на място "страхливците"; въведени са и специални отряди за тези, които са "проявили малодушие или психическа неустойчивост". Те са изпращани на най-кървавите точки на бойното поле, "за да изкупят" предателството си.

Изглежда, че своеобразна версия на "Нито крачка назад" е задействана и за "специалната военна операция" в Украйна. Военният експерт "Татаригами" публикува запис от заповед на руски военен началник, който нарежда на подчинените си командирите си да убиват всички руски войници, които бягат от фронта.

Рашисти на седмицата

Настъпи тържествената част, в която награждаваме прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава руския депутат Олег Нилов. Той предложи мярка, която вероятно много би се харесала на Кремъл, не толкова на обикновения руски гражданин.

"Използва се в много държави, включително и в Украйна. Военен данък. Докато "специалната военна операция" продължава, може да наложим военен данък. Няколко процента - 2-3% да се добавят към данъка върху доходите на физическите лица. Какво? Нима това ще е някакъв непосилен разход или загуба?".

Измина близо половин година от успешната украинска контраофанзива в Харковската област. Достатъчно време, за да започне пренаписването на историята. Например, според водещия Владимир Соловьов Западът измамил руснаците, които напуснали Харковската област в жест на добра воля, като мислили, че по този начин щял да бъде сложен край на войната. 

"Харков няма да се повтори. Впрочем, ние изоставихме огромна територия, без да загинат голям брой наши войници. Ние загубихме много територии като жест на добра воля, защото помислихме, че всичко е приключило и когато ни измамиха, като ни казаха в Истанбул, че те (Западът) ще подпишат, нали така? Осем години бяхме мамени с Минските споразумения. Когато Западът казва: "Сега ще предложим на руснаците определени условия", за идиоти ли ни вземат? Само Васил Дмитриевич може да предложи мир. Дори патриархът казва: "За какво може да се преговаря с вас, какво Великденско прекратяване на огъня. Вие сте измамници." Няма с кого и за какво да преговаряме. Ако искат да предприемат нещо - да го направят. Ние ще направим каквото е необходимо".

Споменатият от Соловьов Васил Дмитриевич (Васил Вакаров) е гост в студиото и аскетично приема подигравката на водещия. Вакаров е бивш специалист в борбата срещу корупцията в администрацията на Янукович. Напуска при Порошенко, но остава в страната и между октомври 2015 г. - май 2016 г. е заместник-ръководител на украинския "Център за превенция и борба с корупцията". Днес той живее в Русия, санкциониран е от Киев и е сред "умерените" участници в предаванията на Соловьов. Тоест, не подкрепя пълното унищожение на Украйна, а само на настоящия режим. Затова Соловьов често го подлага на публични бичувания, както може да се убедите в следния клип

Носителката на "златен медал" в настоящия брой на "Рашисти на седмицата" е главната редакторка на RT Маргарита Симонян. На голям празник като Великден мнозина християни търсят упование в Библията. Сред тях е и самата Симонян. Тя обаче си пада почитателка на Стария завет. До степен, че сравнява руските престъпления срещу човечеството в Украйна с Божиите бедствия в Египет.

"Знаем от Библията какво се случва с тези безбожни хора, които държат цяла нация като заложник. Случват им се 10-те чуми на Египет. Каквото се случва на египтяните и на египетския фараон, който не желаел да позволи на израилтяните да напуснат, е написано в Библията, в Тората. Същите неща се случват сега. Невероятно е!

Нека си припомним тези 10 чуми на Египет. 4 от тях се случват точно сега. Първата е превръщането на водата в кръв. Тези, които не помнят, прочетете - там реките стават кървави. Ами Деветата чума - три дни тъмнина. Египтяните остават три дни в пълна тъмнина. Да ви напомня на нещо? Когато с нашите ответни удари унищожаваме украинската инфраструктура и те стоят на тъмно. Една от чумите се нарича Гръмотевица, светкавица и градушка. Градушка, която е поразила хората, животните и растенията. Като нашите самоходни ракетни системи "Град".

И смъртта на първородния син. Става дума за мобилизацията. Вече не съм сигурна през коя вълна на мобилизация преминава Украйна. Може би шестата? Това са техните първородни синове. Но вече не са само първородните, вече са всички. Те на практика изтребиха цялото си мъжко население".