Както премиерът Бойко Борисов даде заявка в Париж, малко след атентатите, правителството ще предприеме мерки за контрол върху медиите, в това число и частните. Или поне това става ясно от проекта за управленска програма на кабинета, с който Клуб Z разполага и който се очаква да бъде обявен най-рано утре.

В проекта мястото на медийната регулация е в главата "Подобряване на публичната среда". Според текстовете ще бъдат приети норми по отношение на сливанията и придобиванията на медии, които да гарантират, че определен собственик (едно лице или свързани лица) на медии не може да има значително влияние върху медийната среда, включително по отношение на отпечатването и разпространението. Така, според кабинета, ще се сложи край на монополите в медиите.

Предвижда се в държавната администрация да се обособи специално звено, което да съгласува предложенията за сливания или купуване на медии. 

До обществени поръчки пък ще бъдат допускани само медиите, декларирали, че спазват нормите на Етичния кодекс на българските медии (първият етичен кодекс, б.р.) и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация.

Като последна мярка кабинетът предвижда да въведе забрана публични средства да бъдат пряко или косвено предоставяни на медии, които не са изпълнили всички законови изисквания за прозрачност на собствеността според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, както и към електронни медии, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик.

По отношение на гражданския контрол пък се предвижда улесняване при кандидатстване на НПО-та за финансиране. Първите стъпки към това вече бяха анонсирани от правосъдния министър Христо Иванов. 

Ще се създаде и единна система, кол център, за регистриране на жалби, дигнали и предложения на граждани.

Правителството смята да усъвършенства и начините, по които се оценява въздействието на нормативните актове. То ще бъде законово регламентирано. Срокът за обществените обсъждания на нормативните актове, което сега е 14 дни, ще бъде "адаптиран към добрите европейски практики". 

Кабинетът смята и да напише нов закон за държавните такси. Ще прави анализ и на местните такси и общински практики. Ще направи преглед и на закона за концесиите. 

Предвижда се към държавните органи да бъдат създадени обществени съвети. Има записана мярка и за засилване на прякото участие на гражданите в управлението в това число и на местно ниво като се облекчат изискванията за провеждане на местни референдуми.

Най-сетне ще бъде приет и дълго готвеният закон за доброволчеството.

Какво още предвижда правителствената програма за управление, вижте ТУК