Акцент върху детско-юношеския, училищния и масовия спорт, личи в частта за спорта на правителствената Програма за стабилно развитие в периода 2014-2018 г., с която Клуб Z разполага. Под една или друга форма тези цели фигурират в шест от деветте приоритета на Министерството на младежта и спорта.

Което потвърждава намеренията на Красен Кралев, заявени още от първия ден, в който седна в министерското кресло. Още оттогава бившият лекоатлет и някогашен футболен шеф заговори, че най-накрая ще обърне пирамидата на спорта от правилната ѝ страна. А именно: внимание към подрастващите и спиране кранчето за "туристи", които преживяват с държавни пари от един олимпийски цикъл до друг.

За спортните хора това не е нищо ново, Кралев не е първият, който обещава смяна на курса. Остава да видим дали и до каква степен поне ще осъществи плана си. Защото на всички е ясно, че в момента родният спорт е като дърво без корен във все по-неблагоприятната почва на една нация, която няма интерес да спортува дори за здраве и удоволствие. Застарява и боледува.

Още първият приоритет гласи следното:

"Осъществяване на селекция, създаване на условия за развитие на деца с изявен спортен талант и изграждане на резерв за елитния спорт на Република България."

Условия в момента почти няма - липсват зали, стадиони или обикновени площадки, а подрастващите не искат да спортуват или бързо губят интерес. Нататък в целите се посочва мярка, като например "прилагане на гъвкави модели на обучение, позволяващи реализиране на "двойната кариера" - образование и спорт."

В програмата е застъпена друга идея на Кралев: връщане на спорта в училище. За целта ще се разработват и изпълняват целеви програми. Министърът вече няколко пъти публично лансира намерение, за което говорят спортни личности от години: социално значими спортове като футбол, баскетбол, волейбол и художествена гимнастика да се въведат като свободно избираеми в училище.

Стимулирани да спортуват ще бъдат хора от всички възрасти и социални слоеве.

Така стигаме до приоритет №7, в който се говори за развитие и утвърждаване на спорта за високи постижения. И се посочва, че ще бъдат оптимизирани условията и реда на финансиране на дейностите на спортните федерации в частта за спорта за високи постижения.

Разбирай, държавно финансиране (че и допълнително) ще получават само спортистите, които имат шансове за високи постижения и медали.

В заключение се посочва, че България трябва да участва ефективно в процеса на вземане на решения на ЕС в областта на младежта и спорта. 

Звучи добре - всичко по-горе. Неотдавна министър Кралев сподели, че реформата му ще отнеме 8-10 години. След толкова ще видим първите резултати. Дано обаче тази реформа най-накрая започне сега.

Какво още предвижда правителствената програма вижте ТУК.