С анализи и стратегии кабинетът ще развива изостаналите региони в страната, показва правителствената програма за управление до 2018-а. Ще кипи умствен труд, защото ще се правят анализи и оценки, за да се ще определят стратегически цели и приоритети за тяхното развитие. В обхвата на чиновническата мисъл ще попаднат Северозападна България, Странджа, Родопите и други погранични, планински и полупланински слаборазвити райони.

Една от целите е да има ясна визия за развитие на българското село, която съответно предвижда и създаването на стратегия за българското село. Засега няма никакви подробности към какво ще се насочат нейните създатели.

Основни акценти за бъдещето развитие на изостаналите региоти ще включват развитието на културни и исторически атракции, както и създаването на необходимата инфраструктура за тяхното обслужване.

Ще се разработва и инвестиционна програма за целенасочено интегрирано развитие на изоставащите райони в България. По нея се предвижда въвеждане на критерии за оценка на проектите по оперативните програми, които ще дават допълнителни точки на тези проекти.

Какво още предвижда правителствената програма вижте ТУК.