Обществените поръчки, сочени като един от основните генератори на корупционни практики, ще се унифицират. Това предвижда подробната управленска програма, която правителството прие в сряда, но трябва да оповести най-рано в петък. Клуб Z разполага с черновата й.

На обществените поръчки е отделена специална глава. Предвижда се въвеждането на електронно възлагане, както и въвеждане на "национален модел за електронни обществени поръчки", с който се предполага, че начинът на възлагане на търговете ще бъде унифициран, а контролът завишен. Ще се въведе и платформа за централизирани електронни поръчки.

Като отделна точка е записано и "въвеждане на задължение за изцяло електронна комуникация между възложителя и заинтересованите лица до и включително етапа на подаване на електронна оферта", т.е. идеята е да се премахне човешкия елемент по веригата, който би могъл да генерира корупционни практики. Документите, които се ползват от възложителите и от изпълнителите, ще бъдат типизирани по един модел, предвиждат още измененията по отношение на търговете. 

Какво още обещава правителството в програмата си, вижте ТУК