Президентите на воюващите Русия и Украйна се оказаха във вторник при войските си на фронта в един и същи ден, предадоха медиите в страните им.

Владимир Путин е присъствал на среща на военното командване в украинската Херсонска област, която е отчасти под контрола на Русия, съобщи Ройтерс, като цитира информация от Кремъл.

Володимир Зеленски е посетил предните позиции на украинските войски в Донецка област, където те отблъскват ожесточена руска офанзива, съобщи президентската канцелария в Киев.

Путин е изслушал докладите на командирите на въздушно-десантните войски и на армейската група "Днепър", както и на други висши офицери, се казва в изявлението.

Той е подарил на руски командири икона, принадлежала на "един от най-успешните военни министри на Руската империя".

Зеленски е бил на първата линия на защитниците на страната си в Авдиивка, където е изслушал доклад са командира на оперативно-тактическата групировка "Донецк" за ситуацията в неговия район на отговорност. Той е благодарил на бойците и командирите, поздравил ги е и е връчил награди на отличилите се, пише на сайта на украинското президентсво.

Посещенията на руския президент в щаба на Днепровската група войски в Херсон и в щаба на Националната гвардия "Восток" в самообявилата и се призната само от Москва "Луганска народна република" не са били предварително подготвени, според информацията на ТАСС. Официалната руска агенция цитира пресслужбата на Кремъл. По време на посещенията Путин е изслушал докладите на военните командири за ситуацията в Херсонска, Запорожка и Луганска област.

Това е първото посещение на руския президент в Херсонска област и в т.нар. "Луганска народна република". Предишното му посещение в контролираните от руските сили украински региони беше на 19 март, в Мариупол, предаде БТА.

Руската артилерия обстреля Херсон, един убит, 9 ранени

Един човек загина и деветима бяха ранени днес при артилерийски обстрел на град Херсон в Южна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти.

"Държавата терорист извърши атака срещу мирните жители на Херсон. Един човек загина. Деветима са ранени. Героичните ни лекари се борят за живота и здравето" на ранените, заяви в "Телеграм" украинският областен управител на Херсонска област Олександър Прокудин.

Представители на властите заявиха, че е поразен търговски обект в центъра на Херсон.

През ноември украинските сили си върнаха контрола върху Херсон, след като в продължение на близо осем месеца градът беше под контрола на руските сили, които го превзеха скоро, след като нахлуха в Украйна. 

Понастоящем районът на Херсон често става обект на обстрел от руските сили, които са се окопали отвъд река Днепър, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.