Китай засилва не само военната си мощ, но и политиката си на икономическа и търговска принуда, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя говори на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на необходимостта от съгласувана стратегия за отношенията между ЕС и Китай.

„Видяхме това от Литва до Австралия и вземането на мушка на всичко от поп групи до търговски марки. Видяхме тази тактика и тук, в дома на европейската демокрация“, изтъкна Фон дер Лайен.

И изрази солидарност с българския евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и няколко негови колеги от Парламента. Преди две години те бяха санкционирани от Пекин в отговор на налагането на ограничителни мерки срещу 4-ма китайски висши функционери.

В действителност Кючюк и останалите разгневиха Китайската комунистическа партия (ККП) с това, че се застъпиха за правата на уйгурите.

„Китай затвори страницата на епохата на „реформи и отваряне“ и преминава към нова епоха на „сигурност и контрол“, каза Фон дер Лайен.

Тя чула това в Пекин, където съвсем наскоро бе на посещение заедно с френския президент Еманюел Макрон. От работещи в Китай европейски компании споделили, че виждат това преминаване към сигурността и отдалечаването от логиката на отворените пазари и свободната търговия.

„И за да засили този лост на контрола и сигурността, Китай открито следва политика на намаляване на зависимостта от света. Това е много добре, тяхно право е. Но те увеличават зависимостта на света от себе си“, предупреди председателят на Комисията.

И даде за пример сферите на ключовите суровини, възобновяемата енергия, развиващите се технологии като изкуствения интелект, квантовите компютри, биотехнологиите и др.

„Това, което искаме, е Китай да зачита равнопоставените отношения, когато става дума за достъпа на наши фирми до китайския пазар, да спазва прозрачността за субсидиите, както и интелектуалната собственост. Освен това знаем, че има области, в които инвестициите и търговията представляват риск за нашата икономическа и национална сигурност, особено в рамките на откритата симбиоза на Китай между неговия военен и търговски сектор“, каза Фон дер Лайен.

Не бе подмината и заплахата от китайско нахлуване в Тайван. Политиката за „един Китай“ на ЕС е дългосрочна, изтъкна Фон дер Лайен. Европа винаги е призовавала за мир и стабилност в Тайванския проток и е категорично против каквато и да било промяна в статуквото, най-вече когато става дума за използването на сила.

(ЕС смята Тайван за неразделна част от Китай, но поддържа икономически контакти с острова – б.р.)

На същото мнение са и двамата български евродепутати, които взеха думата.

„Комунистите са решени да анексират насила Тайван, като ползват примера на Русия спрямо Украйна. Доктрината за единен Китай означава ликвидиране на демократичен Тайван. Не трябва да допуснем разделяне на западния свят. Ако бизнесът успява, но демокрацията страда, това означава криза на нашите ценности и на европейския начин на живот“, заяви Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

Според него тезата за стратегическа автономия на ЕС от САЩ е опасна. Китайският режим е заплаха както за Америка, така и за Европа. 

„Трябва да се противопоставим на военните действия по отношение на Тайван“, каза санкционираният от Пекин Илхан Кючюк.

Той обаче допълни, че не трябва да се забравя и положението с човешките права в страната. Защото това, което прави Китай в тази сфера , неприемливо.