Българинът Георги Пеев спечели златен медал на Световното първенство по трансплантирани атлети в Пърт, Австралия. Постижението на 47-годишния Пеев е още по-забележително, защото той има две трансплантации - на сърце и на бъбрек.

На първенството участват само двама българи - той и Огнян Ганчев от Шумен, който е с присадено сърце и който също стига до финал.

Пеев, който е три пъти европейски и шест пъти европейски вицешампион по плуване за хора с трансплантирани органи, в Пърт завърши като победител в категорията 100 метра бруст във възрастовата група 40-49 г. Ганчев финишира пети в дисциплината 50 метра гръб, в групата 60-69 г.

И днес единственият българин с два присадени органа напомни, че се опитва да привлече повече внимание към хората, които се нуждаят от трансплантации, както и към необходимостта от донори.

"Надявам се, че това мое плуване от днес ще посъбуди заспалата система на донорството и трансплантациите в България и ще имаме повече спасени животи и повече активни трансплантирани хора.

Всъщност, това е и моята цел да бъда тук, в Австралия. Ако поне един човек е почувствал, че има шанс да продължи напред без значение какви са здравословните му проблеми, значи съм успял.

Този златен медал не е спечелен от мен. Той бе спечелен от всички близки на донорите, които в най-тежкия за тях момент са решили да спасят човешки животи, той е спечелен от лекарите, които са отдадени на донорството и трансплантациите в България, той е спечелен от всички трансплантирани българи и от онези, които са в листата на чакащите трансплантация", написа Пеев във фейсбук.

През 2011 г. мъжът преживява вирусна инфекция, която отключва тежко бъбречно заболяване, налага се да мине на хемодиализа. Единственият начин за спасение е трансплантацията. Майката на Георги е подходящ донор.  Лекарите обаче откриват още по-сериозен проблем в сърцето му - вирусна дилатативна кардиомиопатия и трансплантацията на сърце става неотложна.

Той не чака дълго за щастие - през 2013 г. Пеев получава ново сърце в "Св. Екатерина", след като семейството на загинал мъж се съгласява да дари органите му. През 2015 г. екип от лекари в "Александровска болница" осъщестява и успешна бъбречна трансплантация.

Оттогава Георги Пеев се занимава активно със спорт и с популяризиране на ползите от донорството и трансплантациите в България.

Двамата с Огнян Ганчев са единствените ни представители на форума.

"Дори представителите на Уганда бяха повече от нас", отбеляза Пеев, който е общински съветник в Хасково.

Утре Пеев ще плува 50 метра бруст и 50 метра свободен стил, а Ганчев - 100 метра гръб.

"Благодарим на семействата ни, на семействата на донорите ни, на лекарите ни, на всички, които ни подкрепят финансово и с екипировка, за да сме тук, както и на стотиците приятели, които не спират да ни пишат... Донорството е живот!", написаха двамата.