Защитата на вложителите на суми до 100 000 евро в банки да бъде разширена върху публични субекти като болници, училища и общини.

Това е една от целите на новото предложение на Европейската комисия за реформа на рамката за управление на банкови кризи и гарантиране на депозитите.

Предложението се отнася и за парични средства на клиенти, депозирани под формата на определени видове фондове при инвестиционни дружества или платежни институции.

ЕК предлага адаптиране и допълнително укрепване на съществуващата нормативна уредба на ЕС за управление на банкови кризи и гарантиране на депозитите. Акцентът е  върху средните и по-малките банки.

Решенията по отношение на редица такива банки, изпаднали в затруднение, се вземат извън рамката за преструктуриране. Това понякога означава използване на парите на данъкоплатците, а не на изискуемите вътрешни ресурси на банката или на частни, финансирани от сектора защитни механизми (схеми за гарантиране на депозитите и фондове за преструктуриране).

Новото предложение ще даде възможност на органите да ръководят организираното напускане на пазара от неплатежоспособните банки, независимо от техния размер и бизнес модел. То най-вече ще улесни използването на финансирани от сектора механизми за защита на вложителите при банкови кризи, например чрез прехвърлянето им от изпаднала в затруднение към високоликвидна банка.

Запазване на финансовата стабилност и защита на парите на данъкоплатците

С предложението се улеснява използването на схеми за гарантиране на депозитите в кризисни ситуации с цел предпазване на вложителите (физически лица, предприятия, публични субекти и др.) от поемане на загуби, когато това е необходимо, за да се избегне разпространението на проблемите към други банки и отрицателните последици за обществото и икономиката. Предложението също така защитава по-добре данъкоплатците, чиито средства няма да бъдат използвани за запазването на финансовата стабилност. Схемите за гарантиране на депозитите могат да се използват за тази цел само след като банките са изчерпали вътрешния си капацитет за поемане на загуби и единствено за тези банки, чието преструктуриране вече е било одобрено.

Предпазване на реалната икономика от последиците от банкова несъстоятелност

Предложените правила ще позволят на органите да използват изцяло многобройните предимства на преструктурирането като ключов компонент на инструментариума за управление на кризи. За разлика от ликвидацията, преструктурирането може да бъде по-щадящо за клиентите, тъй като те запазват достъпа до сметките си, например след прехвърлянето им в друга банка. Същевременно се съхраняват критичните функции на банката.

По-добра защита на вложителите

Защитеният размер от 100 000 евро на вложител и банка, определен в Директивата за схемите за гарантиране на депозитите, се запазва за всички вложители в ЕС, отговарящи на съответните изисквания. Предложението на Комисията допълнително хармонизира стандартите за защита на вложителите в целия Съюз. Новата рамка разширява защитата на вложителите върху публични субекти (като болници, училища, общини), както и върху парични средства на клиенти, депозирани под формата на определени видове фондове при инвестиционни дружества, платежни институции или институции за електронни пари.

Предложението включва допълнителни мерки за хармонизиране на защитата на временните салда по банкови сметки, надвишаващи 100 000 евро, свързани с конкретни житейски обстоятелства (например наследяване или застрахователни обезщетения).