Министерството на правосъдието на САЩ съобщи във вторник за нови обвинения срещу четирима американски и трима руски граждани, участвали в "дългогодишна кампания по зловредно чуждестранно влияние в Съединените щати", предаде руската версия на "Свободна Европа".

Сред обвиняемите са гражданинът на Москва Александър Йонов, както и Алексей Суходолов и Егор Попов - членове на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Това се казва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ.

Според обвинителния акт Йонов е основател и президент на "Антиглобалисткото движение на Русия". Тази организация е със седалище в Москва и се финансира от руското правителство. Министерството на правосъдието твърди, че като лидер на "движението" Йонов е отговарял за упражняването на злонамерено влияние в Съединените щати. Той е получавал нареждания от московските офицери от ФСБ Алексей Суходолов и Егор Попов.

Йонов, Суходолов и Попов са обвинявани в опити да повлияят на резултата от изборите за местна власт през 2019 г. в град Сейнт Питърсбърг, Флорида, като подкрепяли "определен кандидат", когото наричали "кандидатът, който ръководим". Според обвинението те също планирали операции, свързани с президентските избори в САЩ. В продължение на осем години (от ноември 2014 г.) Йонов е ангажирал американски граждани в различни операции по разпространение на руска пропаганда в Америка.

Той е бил подпомаган от четирима американски граждани, които са били членове на политическите групи Африканска народна социалистическа партия, движението "Ухуру" и "Черният чук".