САЩ издадоха виза на руския външен министър Сергей Лавров, за да участва на заседанията на Съвета за сигурност на ООН, където дипломатът възнамерява да се срещне с генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш, предаде Си Ен Ен, цитирана от украинския сайт "Гордон".

Пътуването на Лавров е станало възможно, след като миналата седмица руският посланик в САЩ Анатолий Антонов е настоял Вашингтон да издаде разрешение за използване на специален самолет на руския външен министър и визи на руската делегация.

В отговор на призива говорител на Държавния департамент на САЩ увери, че Съединените щати, като страна домакин на ООН, приемат сериозно задълженията си по Споразумението за централата на ООН, "включително по отношение на издаването на визи".

Споразумението, уточнява Си Ен Ен, гласи, че "федералните, щатските или местните власти на Съединените щати няма да създават пречки за преминаването до или от зоната на централата на представители на страните членки или служители на ООН и техните семейства".

Лавров ще председателства две заседания на Съвета за сигурност на ООН.

Руският представител в ООН Василий Небензя потвърди пред агенцията, че руският външен министър и по-голямата част от неговата делегация са получили визи, за да пътуват до Ню Йорк. Небензя добави, че на среща с Гутериш Лавров ще повдигне въпроса за перспективите за удължаване на "зърнената сделка" в светлината на факта, че условията, поставени от Руската федерация за продължаване на "зърнения коридор", все още не са изпълнени.

На 18 март 2023 г. ООН потвърди удължаването на "зърнената сделка". Но в комюникето, публикувано на уебсайта на организацията, не се посочва за колко време. Украинският министър на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата Александър Кубраков съобщи, че тя е удължена със 120 дни.

Руското външно министерство на няколко пъти заяви, че споразумението е удължено само за 60 дни и по-нататъшното участие на Русия в него ще зависи от изпълнението на редица изисквания, поставени от Москва.

Кремъл иска да включи земеделската банка "Росселхозбанк" (Rosselkhozbank) в системата за международни банкови разплащания СУИФТ (SWIFT), да възобнови доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги, да премахне ограниченията върху застраховането и забраната за достъп до пристанища. Освен това руснаците настояват да се възстанови работата на амонячния тръбопровод "Толиати – Одеса" и да се размразят чуждестранните активи и сметки на руски компании, свързани с производството и транспортирането на храни и торове, припомня Си Ен Ен.