Контактната група за Украйна се събира днес в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, за да разгледа по-нататъшната военна помощ. Ще бъде обсъдена и противовъздушната отбрана. Украйна обаче не може да очаква ангажимент за изтребители от страна на Германия.

Министрите на отбраната на 54 държави се срещнаха за последен път в Рамщайн в края на януари. Очакванията тогава бяха огромни: дали Германия ще обяви в това, което мнозина чакаха от толкова дълго време? Тоест доставката на бойните танкове "Леопард"?

Но тогава министърът на отбраната Борис Писториус нямаше почти нищо за обявяване. Критиките на всички привърженици на оръжейните доставки бяха съответно големи. Малко след това Германия все пак се съгласи да достави танкове. Това сигурно е било запомнящо се начало на мандата за Писториус, който тогава бе министър само на един ден. Оттогава насам той демонстрира съвсем различна скорост при вземането на решения. Последното решение например беше да се разреши на Полша да прехвърли на Украйна германски изтребители "Миг-29" (останали от бившата ГДР) - още в деня, в който беше направено искането.

На срещата днес се очаква да се потвърди дългосрочна помощ за Украйна и обсъждане на подкрепата при предстоящата пролетна офанзива на Киев.

Германското министерство на отбраната, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, посочиха, че противовъздушната отбрана на Украйна ще бъде във фокуса на срещата. Киев отдавна настоява за доставка на модерни изтребители и оръжия с голям обсег на действие.