Кралят на Саудитска Арабия – Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд почина на около 90 г., а на престола се възкачи принц Салман бин Абдул Азиз ал Сауд, негов полубрат. Престолонаследник става принц Макрин.

79-годишният принц Салман беше определен за наследник на трона още през юни 2012 година. Той е 25-ия син на крал Абдул Азиз - първия монарх, и принцеса Хаса ал Судайри.

Новият крал на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз ал Сауд.

Абдула, чиято точна възраст не е известна, почина след дълго боледуване и възпаление на белите дробове. 

Президентът на САЩ Барак Обама отдаде почит на краля на Саудитска Арабия Абдула, като го определи като дързък лидер и ценен приятел, имащ важен принос за мира в Близкия изток. 

„Като лидер той бе винаги прям и имаше куража да действа спрямо убежденията си”, се казва в писмено изявление на Обама, разпространено след вестта за смъртта на краля. „Докато нашите страни се изправяха заедно срещу много предизвикателства, винаги съм ценял гледната точка на крал Абдула и съм бил благодарен за топлото му и искрено приятелство”, пише още Обама.

Саудитска Арабия е една от най-консервативните мюсюлмански страни. Тя е сред най-близките съюзници на САЩ. В настоящия момент се намира като в сандвич между радикалите от Ал Кайда в Йемен и джихадистите на т.нар. Ислямска държава. И тъй като крайният ислямизъм има много последователи в Саудитска Арабия, кралското семейство разчита на подкрепата на Вашингтон да се задържи на власт и да не допусне ултрарадикални елементи да диктуват политиката в страната. 

Арабската държава е най-големият производител и износител на петрол в света. Смъртта на краля се случва и на фона на голяма несигурност на енергийните пазари, белязана от един от най-големите спадове на световните цени на петрола от десетилетие.

Пазарите на черното злато реагираха веднага на новината Лекият суров петрол поскъпна с 2% и се търгуваше на азиатската борса на цена от 47.76 долара за барел. Още с отварянето на търговията брентът се покачи с 1.5 на сто до 49.1 долара за барел.


"Страхът от неизвестното ще бъде в полза на цените ма петрола. Крал Абдула бе архитектът на настоящата стратегия за запазване на високите добиви и за притискането на малките производители, вместо да се намалява производството", коментира пред Ройтерс анализаторът Джон Килдъф.

Цените на петрола се сринаха наполовина от юни 2014 г. насам.