Заради процедурата срещу съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд, мегаделото „Октопод” ще започне отначало при нов съдебен състав. Обвиняем по случая е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров.

Това стана ясно от интервю пред бТВ на председателя на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров.

За шест месеца съдия Ченалова е отстранена от длъжност, заради дисциплинарните производства, които ВСС заведе срещу нея. Това се случи, след като френският посланик сигнализира за опит за кражба на френската фирма "Белведере".

Тодоров обясни, че при взимането на решението дали Ченалова да бъде временно отстранена до приключването на производствата, главният спор бил за това какъв е по-големият обществен интерес - знакови дела да тръгнат отначало заради отстраняването й, или тя да продължи да работи, за да не се спират процесите.

"Ние бяхме поставени в положение на цугцванг – при всички положения ще бъдем оплюти. Преценихме, че водещият интерес е да имаме вярата на хората в правосъдието. Затова и делото "Октопод" започва с нов съдия", каза Тодоров.

След избухването на скандала с "Белведере" във ВСС се получили шест сигнала срещу Ченалова, като по всички тях се правят проверки. Срещу нея в момента се водели две дисциплинарни производства – за "Белведере" и за дело в Македония отпреди години за източване на 2,5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг. По второто дело Ченалова е била адвокат-пълномощник на една от страните.

На въпрос дали Ченалова ще се превърне в единствената изкупителна жертва на скандалите в съдебната система, Ясен Тодоров обясни, че във ВСС постъпват много сигнали, магистратите също се самосезират по публикации и съдийката не е единствената проверявана. Той даде пример, че и други магистрати са били отстранявани - градският прокурор на София Николай Кокинов например. Той беше уволнен, след като в медиите изтекоха скандални записи от разговор между него, Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

"Мисля, че няма полититчески лобита във ВСС. Аз съм избран от парламентарната квота и никой не се е опитвал да ми оказва влияние през мандата ми", допълни Ясен Тодоров.

Сегашният състав на ВСС според него е наложил повече наказания от предишния.