На всеки продаден билет на тенис турнира “Уимбълдън” тази година по един паунд ще отива за Украйна, съобщиха организаторите в официално изявление. Очакваният приход за страната от тази инициатива ще е около половин милион лири.

Освен това “Ол Инглънд клъб” ще поеме разходите на тенисистите от Украйна или така нареченото в този спорт “гостоприемство”. В този случай то включва самолетни билети, хотел, храна, възстановяване…

Както е известно, организаторите решиха тази година да допуснат състезатели от Русия и Беларус, след като през 2022 г. те имаха забрана.

За целта обаче тенисистите от двете страни, освен че няма да представляват страните си, ще участват без национален флаг, химн и символи, трябва да подпишат специални декларации.

В тях те се съгласяват с това, че няма да правят политически изказвания, няма да изразяват подкрепа за “специалната военна операция” и че не получават държавни средства от Русия и Беларус. Неколцина вече са ги подписали, обявиха организаторите.

През м.г. “Уимбълдън” бе единственият голям турнир, който спря руснаците и беларусите. Това доведе до много коментари “за” и “против”, а единствената надпревара на трева от Големия шлем понесе голяма глоба от асоциациите на професионалните тенисисти при жените и мъжете. Не се присъждаха и точки.