Изборите за областен парламент (ландтаг) на провинция Залцбург в неделя се оказаха поредният регионален вот, предизвикал трус в австрийската политика, и донесоха нов слаб резултат за системните партии. Изненадващите победители на тях се оказаха две антисистемни формации, Австрийската комунистическа партия (АКП) и Австрийската партия на свободата (АПС), което според анализатори вещае непредвидими последствия.

В неделя АКП направи своето голямо завръщане в австрийската политика. Със събраните от нея 11,7 процента от гласовете на изборите в Залцбург тя стана четвърта политическа сила и така за пръв път от 1949 г. намери място в регионалния парламент на тази австрийска провинция, отбелязва изданието „Юроактив“.

Партията успя „изключително добре да се възползва от нагласите на избирателите“, коментира пред изданието триумфа на комунистите австрийският политически анализатор Томас Хофер. По думите му борбите за власт в традиционния представител на левите избиратели в Австрия, системната и левоцентристка Австрийска социалдемократическа партия (АСДП), са създали идеален за комунистите вакуум в лявото пространство, от който те са се възползвали и сега те дори може да разширят успеха си и на федерално равнище.

„Съчетанието от лявопопулистки подход по социалните въпроси и талантлив в комуникативно отношение лидер се оказа истинската рецепта за успеха“, каза Хофер, имайки предвид регионалния лидер на комунистите в Залцбург и техен водещ кандидат на изборите, 34-годишния Кай-Михаел Данкъл.

Хофер изтъкна, че успехът на АКП в Залцбург не е изолиран случай, защото комунистите от 18 години са част от ландтага на съседната провинция Щирия, „където те действат доста професионално в решаването на някои въпроси от обществено значение, особено на жилищния“. А техният представител Елке Кар от 2021 г. е кмет на столицата на Щирия Грац, който е вторият по големина град в Австрия.

Хофер обяснява успеха на комунистите в Залцбург със засилващите се нагласи в австрийското общество срещу управляващия елит, както и с нарастващия икономически натиск върху домакинствата, което значително увеличава шансовете на АКП.

С оглед на това, че догодина в Австрия предстоят парламентарни избори, анализаторът вижда „достатъчен левополулистки потенциал“, за да влязат комунистите в следващия парламент.

„Все повече можем да очакваме завой наляво в нагласите на избирателите“, каза Хофер и допусна, че ако това се случи, резултатът ще бъде още по-фрагментиран парламент на Австрия  от сегашния, а това от своя страна ще затрудни съставянето на правителство.

Другият голям победител на неделните избори беше крайнодясната АПС, която постигна нови успехи и с 25,7 процента от гласовете стана втора политическа сила след консерваторите от Австрийската народна партия (АНП).

Социологическите проучвания сочат, че ако парламентарните избори в Австрия бяха днес, АПС ще ги спечели.

Според Хофер крайнодясната партия е успяла да върне стария си имидж на „партия на свободата“ и да убеди отново голям брой избиратели, че „се бори срещу всяко потисничество, което хората смятат, че им се налага отгоре – било то по въпроса за миграционния натиск, за така наречената коронадиктатура (мерките срещу коронавируса) или зелената политика“.

Това е накарало хората да забравят скандалите около аферата „Ибисагейт“ през 2019 г., която доведе до разпадането на управляващата коалиция на АПС с консерваторите.

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“ отбелязва, че това е най-силният резултат на АПС в Залцбург, такъв, какъвто тя не е постигала дори и по времето на покойния си лидер Йорг Хайдер. Германското издание коментира, че успешното позициониране на лидера на АПС Херберт Кикъл като опозиция на всичко, от мерките срещу коронавируса до санкциите срещу Русия, го поставя в силна позиция, от която партията му не спира да причинява тежки политически щети на основния си опонент консерваторите.

В Залцбург те останаха първа политическа сила с 30,4 процента от гласовете, но след скандалното оттегляне на Себастиан Курц като лидер партията отчита непрестанен отлив на избиратели в полза на АПС, като това ясно си пролича и на предишни регионални избори като тези в Тирол и Долна Австрия.

В другия край на политическия спектър, левият системен играч АСДП отчете на изборите в неделя най-слабото си представяне на избори в провинция Залцбург, събирайки едва около 18 на сто от гласовете, коментира „Франкфуртер алгемайне“. Вестникът допълва, че до неделя комунистите на практика от над половин век не са имали никакво влияние в политиката на национално равнище, като сега се превръщат в проблем не само за социалдемократите, но и за другата лява политическа сила, Зелените, които със само 8,2 процента от гласовете също не се представиха добре в Залцбург.

Изданието припомня, че комунистите са успели да привлекат в редиците си отцепила се от Зелените в Залцбург недоволна фракция, вляла се в АКП под името фракция „АКП плюс“.

Показателни за резултатите от изборите в Залцбург са и коментарите в австрийския печат. Авторитетното издание „Пресе“ ги определи като „вътрешнополитически трус, който не е оставил камък върху камък“. Според коментатора на вестника Оливер Пинк големите победители на регионалните избори са се оказали „една по-умерена версия на АПС и една по-мека версия на АКП“, изразявайки мнение, че все пак двете партии дължат успеха си и на възприетата от тях не чак толкова радикална риторика в сравнение с преди.

В друга аналитична статия със заглавие „Математика на протестния вот: минус и минус прави „АКП плюс“ друг коментатор на изданието Флориан Азамер отбелязва, че очевидно желанието на австрийския избирател да гласува против системните партии вече не познава граници, и заключава, че това не вещае нищо добро за федералните избори догодина.

Дали наистина следващият политически трус в Австрия ще бъде на националните избори или това е просто алармизъм от страна на анализаторите, предстои да видим, но отсега е ясно, че остатъкът от мандата на сегашната управляваща коалиция между АНП и Зелените начело с канцлера Карл Нехамер ще бъде много тежък.

Видно е, че неговите консерватори не успяват да се съвземат от кризата около падането от власт на Себастиан Курц – а това съчетано с трайния отлив на избиратели както при тях, така и при другата голяма системна партия АСДП, със сигурност отваря широко пространство за антисистемни играчи като АПС и АКП.