Вицепремиерът Меглена Кунева ще отиде в Харманли, за да разговаря с местните хора, които се разбунтуваха срещу бежанския лагер там. Това съобщи тя днес в Брюксел по време на посещение посветено изцяло на миграционния натиск върху България и борбата с тероризма.

"Разбирам притесненията на хората в Харманли, разбирам, че трябва да работим за намиране на решение", каза Кунева.

Тя посочи, че превръщането на сегашния лагер в общежитие от затворен тип би било решение. "Но то няма да компенсира липсата на диалог... Не трябва да се демонизира нито тревогата в българското общество, нито хората, търсещи закила, да се гледат като нашественици и да се демонизират", каза тя.

Кунева дойде в Брюксел с две идеи: В България ЕС да създаде център за борба с трафика на оръжие през Западните Балкани и ЕС да опрощава на общините в България вноските за съфинансиране на европейски проекти в размера, в който те правят разходи за интеграция на бежанци.

По думите й второто би било начин за финансова помощ от ЕС срещу миграционната вълна, която да допълни финансирането от неговите фондове за солидарност. За целта обаче са необходими промени в регламентите за еврофондовете, които изискват одобрение от законодателите в ЕС - държавите-членки и Европейския парламент.

Кунева изложи идеята си за център против трафика на оръжие в среща с главния координатор на ЕС в борбата срещу тероризма Жил дьо Керхов.

"Смятам, че можем да имаме много по-проактивна политика, когато става дума за антирероризъм", каза по-късно тя пред журналисти.

По думите ѝ това би подпомогнало усилията на страната ни да влезе европейската зона без граничен контрол извесна като Шенгенско пространство.