Разгледайте внимателно графиката по-долу. На пръв поглед нещата изглеждат без изненади - партиите запазват процентите си от предишните изследвания на "Галъп".

Повторното вглеждане обаче показва една липса - няма я небезизвестната коалиция ББЦ, която на 5 октомври 2014 г. даже влезе като шеста политическа сила в Народното събрание. На парламентарните избори за нея гласуваха 186 938 души, тя взе 5,69% от гласовете на българите.

Днес електоралната подкрепа към ББЦ се е стопила под санитарния минимум. Ако вотът за НС беше днес, за  формацията биха гласували под 1 на сто от избирателите. Така ББЦ е вече в графа "други" (където партиите събират общо 2,2% подкрепа), на крачка от пълна загуба на електорат. Месец по-рано ББЦ все още креташе с 1,7% от гласовете на българите, а през ноември 2014 г. за нея бяха готови да гласуват 3,2 на сто. Така формацията, чиято парламентарна група бързо се прекръсти на БДЦ и взаимно се напусна с лидера Бареков, всъщност вече съществува само чрез няколко депутати, които не е ясно кого точно представляват. 

Година след пищното си създаване инженерният продукт е изцяло кух откъм съдържателност. В съзвучие се движи и рейтингът на бившия нов политик Николай Бареков. Евродепутатът "се радва" на рекордно ниско доверие - от едва 2 на сто (вероятно за него са гласували спътницата му в живота Мария Календерска, Нешка Робева преди още да осъзнае, че е излъгана и двама-трима жители на "Факултета", които още помнят вкуса на кебапчетата). Бареков може да се похвали и със стабилно недоверие - от 88 на сто. 

Данните са от национално представително изследване на "Галъп Интърнешънъл", проведено между 9 и 15 януари 2015 г. сред 1009 пълнолетни българи.