Дистанционно президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин "присъстваха" на церемонията за зареждането на ядрено гориво в първата турска атомна електроцентрала АЕЦ "Аккую". И обявиха топли връзки.

АЕЦ „Аккую“ е най-голямото съвместно капиталовложение на Турция и Русия, заяви днес Ердоган на церемонията за зареждането на ядрено гориво в първата турска атомна електроцентрала АЕЦ "Аккую", предават турските медии. Ердоган и Путин участваха в церемонията чрез видеовръзка, предава БТА.

Всичките четири реактора на АЕЦ „Аккую“ ще започнат работа до 2028 г., каза турският лидер. Той благодари от свое име и от името на турския народ на Русия за изграждането на АЕЦ "Аккую".

Руският президент на свой ред каза, че Русия ще продължи да осигурява на Турция енергийни ресурси, най-вече газ. Той съобщи, че доставките на руски газ в трети страни ще се извършват чрез споразумения след изграждането в Турция на газов хъб. 

Путин изтъкна, че с регистрирането на АЕЦ "Аккую" като ядрен обект Турция "влиза в клуба на развитите страни". Той каза още, че с Ердоган са се споразумели да задълбочат икономическото и търговското сътрудничество, както и сътрудничеството в сферата на селското стопанство. Руският държавен глава поздрави участниците в церемонията "с новия, значим етап в реализацията на един от най-големите съвместни проекти в историята на руско-турските отношения - изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция". 

Това е водещ проект, той носи както взаимни икономически ползи, така и несъмнено допринася за укрепването на многостранното партньорство между нашите две държави, което се основава на принципите на добросъседството, взаимното уважение към интересите на другата страна и зачитането на нейните интереси, заяви Путин. 

Той отбеляза, че именно това е обсъдил с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на "подробен телефонен разговор", който приключи преди началото на церемонията.

Сътрудничество

Путин заяви още, че се е договорил с Ердоган за развитие на двустранните отношения, сред които най-вече задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката и търговията. Освен сътрудничеството в сферата на мирното използване на атомна енергия ние обсъдихме и други актуални въпроси на развитието на целия комплекс от руско-турски отношения, подчерта Путин.

Най-важното е, че се договорихме за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката и търговията, за стимулиране на прогресивното нарастване на двустранния стокообмен, който в края на 2022 г. надхвърли 62 млрд. долара, както и за насърчаване на двустранните инвестиции и за подпомагане на представителите на бизнеса на двете държави, които да навлязат на пазарите на другата страна, каза руският лидер.

Руският президент съобщи, че е обсъдил с турския си колега и засилването на връзките в областта на туризма между двете страни.

Интересът към по-нататъшното развитие на туристическия обмен бе подчертан и от двете страни. Както знаете, турските курорти са много популярни сред нашите граждани, като през миналата година повече от 5 млн. руснаци посетиха Турция. Разбира се, важно е да се създадат благоприятни условия за пътуване между двете страни и в този контекст се договорихме да увеличим обема на двустранните въздушни пътувания, заяви Путин.

Руската федерация скоро ще достави голяма пратка строителни материали на Турция за възстановяване след земетресенията на 6 февруари, заяви още Путин на церемонията по доставка на гориво в атомната електроцентрала.