Преговорите за съставяне на правителство, подкрепяно от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които към момента оформят пълно разбирателство по политиките и програмата, може да се спънат в едно искано от обединението допълнение, с което се цели повече прозрачност при раздаването на средствата за общините. 

От ПП-ДБ ще настояват комисията по регионалното развитие в парламента да съгласува парите за местната власт, отпускани с постановления на Министерския съвет, научи Клуб Z от източници от парламента.

Идеята е да има ясно разписана процедура, по която комисията ще разглежда предложените от Министерство на регионалното развитие и благоустройството общински проекти за финансиране, като е предвидено да има изслушвания както на ресорния министър, така и ако се налага, и на бенефициентите. Става въпрос за около 2 милиарда лева годишно по различни пера, като целта е комисията в Народното събрание да дава становища преди кабинетът да издава постановленията за отпускането на средствата към съответните общини. Понеже всички заседания на комисиите в НС (с малки изключения) се предават онлайн на страницата на парламента, както и са достъпни за медиите, то от ПП-ДБ смятат, че това ще доведе до още повече прозрачност в разходването на публичните средства, в т.ч. по какви критерии се случва.

Защо една такава мярка може да се окаже препъникамък в преговорите по програмата? - Заради предстоящите тази есен местни избори. Разпределянето на пари за "наши" и "ваши" кметове винаги е било невралгична тема, а от обединението като такова нямат кметове и това ще е първият общински вот, в който ще участват във формат ПП-ДБ. За разлика от ГЕРБ, която държи по-голямата част от местната власт, следвана от ДПС и БСП.

По информация на Клуб Z мярката е била обсъдена с ГЕРБ, но не и в детайли в експертните групи. От формацията на Бойко Борисов не са изразили нито одобрение, нито неодобрение. Т. е. темата "виси" във въздуха.

Средствата за общините, заедно с тези за пътните строители, бяха в основата на конфликта с "Има такъв народ" в последния редовен кабинет. Комисията в парламента няма да има крайната дума, а ще дава само становища, като е отчетено и решението на Конституционния съд, сезиран именно заради "пътищарите", че крайната дума е на Министерския съвет - заради принципа на разделение на властите.

Само през пролетта на миналата година на местната власт бяха отпуснати около 500 милиона лева за ВиК и пътни ремонти.